Blev DR udsat for politisk magtmisbrug ?

Lisbeth Knudsen bør uddybe overfor offentligheden, hvem der forsøgte at presse hende under forhandlingerne om medieforliget, som det fremgik af DR2-udsendelsen Chefredaktørernes Klub.
Af: Holger K. Nielsen 06.02.07

Det er sjældent, at der præsenteres store nyheder på DR2 sent lørdag aften. Det skete ikke desto mindre i lørdags under Clement Kjærsgårds samtale med fire chefredaktører.

Her sagde Lisbeth Knudsen, at hun som nyhedsredaktør for Danmarks Radio var blevet udsat for politisk pression fra regeringen under forhandlingerne om det nye medieforlig.

Lisbeth Knudsen havde fået ”klare signaler” om, at hvis hun ikke gjorde sådan og sådan, kunne det få konsekvenser for de licensmidler, der i medfør af medieforliget skulle tilføres Danmarks Radio.

I den forbindelse udtaler SF’s medieordfører, Holger K. Nielsen, følgende:

”Lisbeth Knudsen er en person med stor integritet og troværdighed og hendes anklage må tages dybt alvorligt. Hvis det er rigtigt, at regeringen forsøgte at påvirke indholdet af DR’s nyhedsdækning under medieforhandlingerne med den trussel, at der ville blive skåret i licensmidlerne, er det ud over enhver grænse for anstændighed, men det er også magtmisbrug.

Da vi ikke lever i en bananrepublik, er magtmisbrug ulovligt. Det er en skærpende omstændighed, at pressionen fandt sted under et forhandlingsforløb, hvor regeringen rent faktisk havde mulighed for at bruge magten til at skære i DR’s licensmidler.

Jeg vil kraftigt opfordre Lisbeth Knudsen til at uddybe overfor offentligheden, hvordan pressionen fandt sted, og hvem der var afsender af den.

Hvis det går upåtalt hen, at en regering misbruger sin magt i et forsøg på at knægte pressen, vil det få vidtgående konsekvenser for ytringsfriheden.

Og hvis der er mistanke om, at straffelovens bestemmelser om magtmisbrug er blevet overtrådt, må politiet gå ind i sagen med henblik på en strafferetlig undersøgelse”.

Holger K. Nielsen har i dag bedt justitsministeren præcisere de juridiske aspekter i forbindelse med magtmisbrug.