Tåbelige gebyrregler på bibliotek

I dag oplevede jeg en gebyrmæssig irritation på Hovedbiblioteket på Frederiksberg. Da jeg gerne bestiller film hjem via biblioteket, sker det engang imellem, at nogle kommer hjem på samme tidspunkt, hvilket gør at jeg ikke altid når at få dem set indenfor de tre dages lån. Da må jeg så indrømme, at have bidt i det sure æble og beholdt dem et par dage længere og derved kommet ind i bødeperioden. Kort sagt betalt 12 kr for at have dem op til 7 dage længere. Har man i mange måneder ventet på en klassiker, er det altså for surt ikke at nå at se den.

Det er naturligvis ærgerligt for de andre ventende lånere, hvorfor jeg da også forsøger at få dem afleveret hurtigst muligt. Men så er det jeg oplever at man ikke belønnes, men tværtimod straffes for at tænke på de ventende lånere.

Det der sker er følgende: To reserverede film kommer hjem – som jeg låner samme dag. Desværre når jeg ikke at se (og aflevere) dem inden tre dage, hvilket bringer mig i første bødeperiode (1-7 dage for 12 kr). Jeg ser så den ene film, men kan se at jeg først når den anden senere. Men hvis jeg så her afleverer den første film med det samme for at andre kan se den, og den anden video et par dage senere, koster det mig 2×12 kr = 24 kr. Hvorimod det kun koster mig 1×12 kr, at vente til jeg kan aflevere dem sammen. Dette skyldes at der tælles pr. transaktion.

Kort sagt: Klogt hvis man vil hive gebyrer ind – dumt hvis man vil have reservationslisterne ned. Hvad burde blive vægtet højest? For mig at se sidstnævnte.