Indrømmet – jeg er en lille tøs (om en plakat i Tivoli)

(Advarsel: Længere skriv om det der med køn og ligestilling)
Det siges lettere lakonisk, at man skal have sandheden at vide fra børn og fulde folk. Det er ikke umuligt at der er nogen der tilhører disse kategorier på facebook, men noget siger mig at man også kan få en del af sandheden at vide ved at læse kommentarsporene på facebook.
En ting man kan være sikker på, er at kønsrelaterede debatter kaster så meget had til kvinder og feminister af sig, at ens tæer til tider krummer til smertegrænsen over ens eget køns optræden på nettet.

Det seneste eksempel er debatten om en Halloween-plakat i Tivoli med teksten: ”Det bedste sted at afsløre, at du er en lille tøs.” Plakaten skulle trække besøgende til ’Hotel Scary’ men trak i første ombæring flere til at debattere kritikken af plakaten på Tivolis facebookside.

Set i det store samlede billede er det rigtignok kun en lille sag, og der findes adskillige mere graverende eksempler på sexisme og kønsmæssig nedladenhed i det offentlige rum. Men plakaten og debatten der fulgte illustrerer alligevel på den mest uskønne vis, hvorfor selv de mindste kritiske pip har sin berettigelse. Vores samfund er nemlig fortsat på Neanderthal-stadiet når det kommer til konstruktivt at forholde sig til køns- og ligestillingsmæssige spørgsmål uden at slå andre i hovedet med en stor verbal kølle, som for at fremvise, at min altså er større end din.
Ulla Tornemand listede således en række af kommentarerne fra Tivolis facebookdebat op:
– ÆD en pik…
- Der er åbenbart nogle åndssvage kællinger, der prøver at indføre svenske tilstande.
- Fordi du er en sur so
- Du er da en ægte remoulade fisse..
- Er du også en kælling siden du piver som en?
Men altså… Kællingen ER jo fandme indbegrebet af en lille tøs
Jeg begriber ikke, hvad der sker oppe i hovedet på de feminister. 
Men min verden skal de fandme ikke komme her og ødelægge. Sindssyge kvindemennesker.
- Seriøst….. Få dig et liv… Din tøs
- Seriøst?? Luk nu røven med jeres ligegyldige små problemer. Bevæg jer ud i verden, lev livet og lær at tage tingene for hvad de er, i stedet for at prøve at lave hele verden om, så den passer ind i jeres politisk korrekte lorte ideologi..
- Og så ville det klæde dig, hvis du generelt bare holdte op med at opføre dig som en lille tøs
- Så mange urtekusser samlet et sted, det kan kun gå galt jo. Har i ikke andet at bruge tiden på? Synes det er en fin reklame I skriger ligestilling lige indtil den dag i rent faktisk får det. Get a grib!
- Nøøj hvor er feminister trættende, pis til Sverige der kan du nok vinde gehør for dine tåbelige små problemer.
- Luk dog din feminist røv Trine kæft hvor går du i små sko..
- Til Trine som har skrevet dette opslag : Du må virkelig ha et kedeligt liv hvis denne plakat kan sidde dit pis i kog…. Kom nu videre man…… kvinder… (emoticon med et kvindehoved og en pistol der peger ind mod det)
- Præ-menstruella 
- Du kræftedeme retarderet. få dig et liv.
- Det må være den tid på måneden! Ellers er det sgu ikke normalt at flippe sådan over en plakat haha
- Hold nu kæft kvindemenneske…
- Hold nu kæft din nærtagende feminist! det er et almindeligt udtryk! find dig en hobby
- Hold kæft hvor er det latterligt at gå op i kvinde! Styr din pms! Omfg
- Hahahaha hør lige på alle kællingerne her der tror de har rettigheder!! Tilbage i køkkenet
- Hold da kæft.. Hvor er der mange sindssyge kællinger nu til dags.. Hold kæft i er stramme!
- Slap nu af Kælling .. Hvad bliver det næste? At du bliver kvindeforkæmper fordi du bliver bedt om at rydde op efter dig selv?
- Men hvorfor skal præ-menstrualitet gå ud over Tivoli ?
- Som sædvanligt, så er de mennesker, der holder med de feministiske og venstreorienterede horder, de mest hadefulde og dis-respektfulde, der overhovedet findes i debatten. Åbenbart har flere transseksuelle problemer med at styre østrogen-tilskuddet. Hvor er I pinlige…
—-
Min pointe er, at der kan trækkes en tråd, som måske ikke er den korteste og mest lige af slagsen – men alligevel, mellem den nedsættende kønnede italesættelse som plakaten tilhører, til den sexisme som kvinder udsættes for i det offentlige rum. Men det stopper ikke der, for den peger videre mod drengerøvs- og mandeomklædningsrumskulturen og objektiviseringen af kvinder som i den sidste ende er den der i høj grad gør nogen mænd i stand til at købe en kvinde til sex. Og i den sidste ende peger den kønsstereotype plakat videre mod den generelt manglende forståelse for ligestillingspolitiske spørgsmål, den manglende forståelse for ligeløn- og barselsspørgsmål, og er i den sidste ende en medbremse for mere lighed i noget der ellers tænkes at være så anderledes som forældremyndigheds- og samværsspørgsmål.
Tingene er vævet sammen og bidrager i forskellig grad til et større køns- og ligestillingsmæssigt net.
——-
For mig personligt kastede sagen en interessant iagttagelse af sig. Jeg nøjedes i første omgang med et kort og afslappet pip på Twitter om sagen. Her skrev jeg ”Sig nu bare I at har dummet jer, alt andet gør det bare mere dumt. Hvor svært kan det være.”
Dette afstedkom et ironisk modsvar fra en kvinde fra Venstre. Hun skrev: ”Kære @sfBalder hvor er det dejligt du som stærk mand går ind og beskytter vores svage køn. Så fastholder du i hvertfald ikke kønsroller.”
Mit korte svar til hende var da: ”Foretrækker du at mænd holder deres mund ift ligestilling, sexisme og kønsspørgsmål? Syntes du selv at plakaten er super?”
Først efter at have tænkt lidt over det indså jeg at hendes hykleriske kommentar med antiligestilling forklædt som kamp mod kønsstereotyper, jo netop var et smukt eksempel på den kønsnedsættelse og stereotypisering som debattørerne på Tivolis facebookside havde udvist. En rigtig mand skal ikke blande sig i den slags sager, og det modsatte er blot et udtryk for at han vil lege stærk mand, der beskytter de kvinder som han jo nødvendigvis må mene er svage. Venstrekvinden ønskede måske ikke at fastholde kønsroller, men med sin kommentar formåede hun implicit at fastholde mig i den hun bedst kunne forholde sig til: Nemlig som repræsentant for det såkaldt skjulte køn, der ikke blander sig i den slags, og agerer som mænd nu engang er fra naturens side. Og hvis hun får magt som hun agt kan de to køn fortsat sidde i hver sit hjørne uden at nå til en nærmere forståelse af de kønsmæssige fordomme der præger vores samfund, og vores måde at være mænd og kvinder på.
———–
Lad mig afslutningsvis gentage, at der er tale om en lille sag i det store hele. Jeg provokeres og finder fx til stadighed Movias brystreklamer mere skadelige.
Tivolis pressehåndtering lød oversat til dansk som følger:
”Vi har ikke noget ønske om at tale nedsættende om hverken kvinder eller mænd, piger eller drenge.”
LÆS: Uagtet at vi gør det, har vi lært på et pressekursus, at det er dumt at indrømme det.
”Vi bruger vendingen ‘en lille tøs’, fordi det er et udtryk, der bruges blandt teenagere og unge voksne, som er målgruppen for kampagnen for Hotel Scary.”
LÆS: Selvom vi er en stor kulturbærende institution handler det om at sælge billetter, og i den henseende skal vi tale det kønsstereotype sprog som vi tror teenagere og unge voksne taler.
”Kampagnen har et anstrøg af satire gennem brugen af det stereotype, det er rigtigt. Og tanken var, at den skulle tages med et smil.”
LÆS: Ok, vi ved godt at den er på kanten, men vi håbede på at der ikke var nogen sure feminister der så den, og slap nu lige af ikk’ og lad være med at tage det som sådan en tøs.
—-
Afslutningsvis vil jeg ift. sexisme bemærke en detalje som ikke får den store opmærksomhed, nemlig at begrebet en ‘lille tøs’ rent faktisk også bruges nedsættende over for drenge og mænd, og den går direkte ind og rammer deres maskulinitet og måde at være en ‘mand’ på, hvilket bidrager negativt til de identitetskampe som drenge og mænd kan have med sig selv. Den samme sexisme som rammer kvinder, kan rent faktisk også vise sig at ramme mænd.
Nuvel, nu har jeg så vist at jeg er en tøsedreng, ved overhovedet at bruge tid på en Tivoliplakat. Det er nok bare fordi mandlige feminister er endnu mere mærkelige end de kvindelige 😉