Derfor skal køb af sex forbydes

Bjarne Segefjord mener i sin kronik (d. 3/8), at prostitution bør legaliseres og gøres til et erhverv på linje med andre. Men det er en dobbeltmoralsk og samfundsmæssigt uansvarlig tilgang til problemet. Når staten anerkender, at prostitution er et socialt problem, er det absurd samtidig at gøre det legalt at være alfons og ruffer. En legalisering signalerer, at det er i orden at udnytte andre menneskers sociale problemer ved at købe sex af dem. I Holland og Tyskland, som har legaliseret prostitution og alfonseri og derved bl.a. forbrudt sig mod FN’s Kvindekonvention, har man oplevet en forøgelse af det kriminelle marked, idet menneskehandelen er steget og kommet helt ud af kontrol. Begge lande har derfor erkendt, at legaliseringen ikke har virket efter hensigten. Desuden betyder en legalisering, at mennesker i prostitution bliver fastholdt frem for hjulpet ud af prostitution.

I 8. marts-initiativet vil vi have en lov der gør det forbudt at købe sex. Det vil mindske antallet af købere. I Sverige hvor man har haft en kriminalisering af købet i 9 år, har man oplevet et fald i antallet af mænd der køber sex, fra 13,6 % til 8 %. En sexkøbslov er nemlig stærkt forebyggende. Et fald i antallet af sexkøbere vil helt automatisk bremse rekrutteringen af kvinder og mænd til prostitution og gøre det sværere for alfonser og menneskehandlere at tjene penge på prostitution. Dertil vil man som samfund sende et klart signal om, at vi ikke tillader sexkøbere at skade andre ved at udnytte deres sociale problemer. 75 % af de kvinder der har været i prostitution får skader af det, og for 25 % er der tale om svære af slagsen. Eksempler på skader er depression, social angst, problemer med nære relationer eller ligefrem post traumatisk stress syndrom (PTSD). Og dertil kommer sliddet på kroppen og underlivet.

Bjarne Segefjord påstår at et forbud mod sexkøb, vil gøre prostitutionsmarkedet endnu mere forrået. Men kan det overhovedet blive værre? Prostitutionsmiljøet er allerede fyldt med kriminelle bagmænd, vold og udnyttelse. Uanset om du står på Istedgade eller er på et bordel på Østebro. I Danmark foregår megen prostitution skjult for offentligheden, men det kan trods alt aldrig blive mere gemt af vejen, end at sexkøberne kan finde den. Og når de kan, kan politi og socialarbejdere også. De svenske erfaringer viser faktisk, at forbuddet mod sexkøb har gjort det nemmere for politiet at overvåge prostitutionen, fordi kontakten mellem sexkøberne og de prostituerede i øget grad foregår via nettet.

Danmark er nu det sidste land i Norden, som ikke har en lov, der kriminaliserer sexkunden. Samtidig er det danske tal på ca. 1.111 kvinder i prostitution pr. 1. million indbyggere foruroligende højt sammenlignet med fx Sverige, hvor det tilsvarende tal er ca. 220 og Norge med ca. 585. Man kan således sagtens kalde Danmark for ’Nordens bordel’, og indtil der bliver taget politisk handling vil denne udvikling kun eskalere, og resultatet af dette vil være endnu flere mennesker i prostitution der får ødelagt deres liv.
Som menneske, mand og politiker må jeg således tage afstand fra Bjarne Segefjords fundamentalistiske og fordummende tilgang til mandekønnet, samt hans chauvinistiske og objektiviserende tilgang til kvinder.

(Bragt i Information d. 7. august 2009)

0 tanker om “Derfor skal køb af sex forbydes”

 1. Hej, Balder.Hvis navnet forekommer dig bekendt, er der intet at sige til det: Jeg er din gamle bekendte fra Foreningen Norden.
  Jeg vil straks slå fast, at jeg fuldt ud bakker op om 8. marts-initiativet. Jeg går fuldt ind for et forbud mod købesex. Det er nok desværre urealistisk at tro, at et forbud i sig selv vil løse alle de tragiske problemer, der følger i kølvandet på prostitution; her tænker jeg primært på menneskehandel, udnyttelse m.v. Men et forbud kan være det skub, som mange prostituerede behøver for at tage initiativ til at komme ud af prostitutionen.
  Jeg tror ikke på myten om “den lykkelige luder”. Når man en sjælden gang hører om en, viser det sig alligevel, at hun ikke vil råde andre til at gå samme vej og heller ikke har lyst til at stå frem overfor gamle venner og bekendte.
  Du kender mig af udseende (og noget mere end det) og kan nok skrive under på, at jeg er en fredeligt udseende person. En gang sidste år oplevede jeg på Istedgade, at en ung prostitueret ligefrem tiggede og bad mig om at gå med hende. Jeg måtte sige pænt nej tak flere gange, og jeg tror simpelthen ikke på, at jeg ville gøre hende nogen tjeneste ved at sige ja. Men jeg havde ondt af hende, for jeg tror simpelthen ikke på, at hun trak på gaden med sin gode vilje.
  Jeg har sat min underskrift på 8. marts initativet og kan kun opfordre andre til at gøre det samme.

  Mange venlige hilsener fra
  Jens.

 2. Hej Jens
  Herligt med din dejlige hilsen. Glæder mig naturligvis over, at du bakker op om 8. marts-initiativets arbejde.
  Og jeg er helt enig med dig – man gør aldrig et andet menneske godt ved at købe sex af det!
  De bedste hilsner fra Balder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *