Boksning og mode – om ligestilling i børnehaven

Lyserøde boksehandskerNår et barn er blevet født, går der ikke få øjeblikke, før kønsnormerne sætter ind. Pigen får en lyserød mærkat på vuggen og drengen får en blå. Dette er blot begyndelsen. Senere kan børnene, som jeg selv har fået det fortalt, opleve at blive delt op i børnehaven, hvorpå pigerne skal lave modeopvisning og drengene bokseturnering. Dermed gives de ikke meget frirum til egne valg.

I SF’s ligestillingsudvalg mener vi derfor, at det er bydende nødvendigt, at ligestillingsminister Karen Jespersen sætter penge af til udviklingen af materiale om kønsmainstreaming af børnepasningen, der kan hjælpe samfundets børnepassere til at undgå, at kønnene sættes i bås.

Og det skal vitterligt ses som en hjælp og ikke som et kritikfyldt påbud.

I et samfund der ellers burde være oplyst nok til at modvirke indoktrinerende kønskultur, oplever man ofte, at ellers velmenende pædagoger uforvarende får skubbet børnene i den retning som de personligt finder ‘normal’ for drenge og piger. Sæt børnene fri – og lad dem skabe sig deres egen kønsidentitet og selv opdage forskelle og ligheder mellem kønnene.

(Bragt i Information d. 3. december 2007)