Kampen mod kvindehandel svækkes

prostitutionodelaeggerliv.jpgReden Stop Kvindehandel (RSK) risikerer at få beskåret deres budgetter af regeringen. I stedet er der brug for flere midler.
 
Politiet i København slog for nylig til på Vesterbro og anholdt mange udenlandske prostituerede. Det er så håbet, at nogen af disse tør trodse de farlige bagmænd og fortælle politiet om deres baggrund.

Desværre bevirker den danske asyllovgivning, at en arresteret udenlandsk prostitueret har al mulig grund til at tro, at det danske samfund ser hende som en kriminel, der, hvis hun ikke lige tør afsløre sin bagmand og få lidt opholdsforlængelse, skal verfes ud af landet så hurtigt som muligt. RSK’s medarbejdere vil i den forbindelse være de eneste, der indgyder kvinden en tro på, at hun er et offer, og ikke en forbryder. Denne oparbejdede kompetence hos den yderst nødvendige sociale organisation RSK bør derfor anerkendes og udbygges.

Det er da komplet paradoksalt, at RSK, ifølge Socialministeriets udspil fra maj 2007, ser ud til at blive skåret med 2,1 millioner i sit årsbudget fra 6,6 til 4,5 millioner, og det endda på trods af at der er tilført nye driftsopgaver. Det harmonerer overhovedet ikke med de politiske ønsker om at styrke indsatsen mod menneskehandel, og herunder især at styrke de sociale tilbud i Danmark.

I et brev til Folketingets Socialudvalg fra september 2007 vurderer RSK, at tilbuddet til de udenlandske kvinder i prostitution vil dale markant og utilsigtet i hele landet, hvis nedskæringen realiseres. Især vil kvaliteten af tilbuddet til de ofte meget udsatte kvinder, på gaden i København, falde markant. Det vil altså gå ud over kvinderne, og det er fuldstændig uacceptabelt.

Den seneste aktion på Vesterbro tydeliggør, at udenlandske prostituerede fortsætter med at blive fragtet til Danmark. Som menneskelige brikker i en kynisk industri. Det politiske svar bør da alt andet lige være at opprioritere den sociale hjælp. Alle bør indse, at kampen mod menneskehandel er et langt sejt træk, som aldrig bør tabe det fokus, at kvinderne frem for alt skal hjælpes, og ikke bekæmpes.

(Bragt i Politiken d. 29. november 2007 og tillige som pressemeddelelse fra d. 22. november: Kampen mod kvindehandel er ikke gratis)