Bunder Foghs EU-taktik i indenrigspolitisk frygt?

forside hvadereuFoghs bestræbelser på at undgå en dansk folkeafstemning om EU er bemærkelsesværdig. I den forbindelse undrer det mig, at ingen medier (som jeg har set det – men sig endelig til hvis jeg tager fejl) har peget på at der muligvis ligger indenrigspolitisk valgtaktik under.

Det tyske EU-formandskab har fjernet otte af ni punkter, der ifølge Justitsministeriet udløser en dansk folkeafstemning, i sit udkast til EU’s forfatningstraktat, og mon ikke de fik et kraftigt vink med en vognstang om denne liste.

Fogh ved at en folkeafstemning vil skubbe Venstre og ham selv lidt til side, idet nej-sigere vil få naturlig medieplads. Samtidig er han klar over, at folk – som der nu engang er tradition for ved EU-afstemninger – vil lytte meget til et parti som SF.

Ikke nok med at SF vil få en masse spillerum – Helle Thorning-Schmidt vil på Socialdemokratiets vegne, ligeledes få umådelig meget tid til at forklare sig, især grundet sin erfaring fra EU-parlamentet.

Kort fortalt vil en EU-afstemning, især hvis den skulle falde inden næste valg, kunne påvirke folks kendskab til en Thorning i valgkampstøjet, og forstærke deres kendskab til Søvndal. Begge to nye ledere med deres første rorgænger-valgkamp til gode.

Der er rumlen om et valg her til september, men Foghs frygt for et EU-valg før et folketingsvalg peger i stedet på, at han følger sin masterplan og først ønsker valget engang i 2008.