Tag lang barsel Frederik – Åben opfordring til en nybagt far

frederikKære Kronprins Frederik

Tillykke med din lille datter. Det er altid en fantastisk oplevelse at blive far – igen. Selv har jeg også to små, en af hvert køn, der ligeså kan tituleres pseudotvillinger. Pigen kommer jeg såmænd også tit til at kalde ’min lille prinsesse’. Så det er ikke kun det faglige, men også den personlige erfaring der har ført mig til dette brev.

Alle børn skal proppes med kærlighed, men det er i særdeleshed vigtigt at sikre sig, at den fordeles ligeligt når børnene er kommet så tæt på hinanden, og derfor kan have sværere ved at forstå en mindsket opmærksomhed. Inddragelse er nøgleordet, og det kræver langt hen ad vejen begge forældres udelte tid og opmærksomhed.

I SF arbejder vi på at få øremærket tre måneders barsel til fædre. Dette vil være til gavn for børnene, fædrene, kvindernes karrieremuligheder og pension, samfundsøkonomien, og, som det statistisk er påvist i Sverige, oven i købet vil mindske antallet af skilsmisser, som jo kan ramme alle, herunder også kongelige. Det er altså en løsning med masser af positive sidegevinster.

Jeg er klar over, at din situation er anderledes, men det ville dog være et virkningsfuldt signal at sende, hvis du som en moderne mand, der ikke er bleg for at vise folket dine følelser, kunne gå forrest og tage en lang barsel på tre måneder, eller gerne mere.

På Island er øremærkningen en realitet, og det har ifølge en ny evaluering medført, at fædrene i snit holder 97 dages barsel. Til sammenligning holdt danske fædre til børn født i 2004 kun 18 dage ud af 290! I øvrigt har det fået fødselstallet til at stige til 2,1 barn pr. islandsk kvinde (i Danmark er det 1,8), så måske vil dit positive signal også forplante sig på de danske lagener. Historisk set har dette en vis kongelig tradition over sig, så det skal man ikke kimse af.

Jeg håber ikke at du tager det ilde op, at jeg fremkommer med denne form for offentlig barselsrådgivning, men da det jo i grunden også er mine skattepenge som på sin vis skal dække din families barsel, er det vel i orden at søge indflydelse på prioriteringerne.

(Bragt lettere forkortet i Jyllands-Posten d. 28. april 2007)