Unge? Demonstranter? Aktivister? eller blot autonome!

Ungdomshus - tekst-tv 003

Jeg fulgte som de fleste oprevede og nysgerrige danskere i en periode med på TV2-News’s opkogende dækning af ødelæggelserne på Nørrebro i nat. Man bliver ilde til mode, og tror simpelthen ikke på, hvad det er der viser sig for ens øjne. Det er skræmmende surrealistisk, at den slags foregår i Danmark anno 2007 – ja, det på trods af at landet sågar er i krig i Irak.
En ting der slog mig er, at man redaktionelt har svært ved at sætte prædikat på de mennesker der med vold udtrykker deres afsky overfor dårlige beslutninger i det politiske samfund. For det er stadig en række af triste politiske begivenheder der har ført os frem til en delvist forudseelig situation, til skade for alt for mange. Salget af Jagtvej 69 til Human A/S må her fremstå som topmålet af politisk idioti og ignorance.

En løsning der kunne redde retssamfundets ansigt, så man ikke bagefter kan sige, at man ved vold opnår hvad man vil – det kunne være at kommunen igen gik i gang med at finde et nyt Ungdomshus, og samtidig forpligtede de fremtidige brugere til at afstå fra brugen af vold.

Da demonstrationen fra Folkets Hus til Sankt Hans Torv opløstes ved de første stenkast og molotovcocktails, da ophørte dem der valgte at blive tilbage og bruge vold, med at kunne tituleres ‘demonstranter’ – men blev istedet til ‘autonome’ eller ‘hærgende voldsmænd’.

Man oplevede således TV2-News reporteren Murad Ahmed kalde dem for både: unge, demonstranter og aktivister i én og samme sætning.

Unge – er en del af dem måske nok, men en aldersrelateret beskrivelse er mindre væsentlig her.
Demonstranter (lovlige eller ulovlige) – bliver igen en mindre korrekt beskrivelse i det samme stenene flyver, og det pludselig ikke længere har noget at gøre med demokratiske rettigheder.
Aktivister – kan de muligvis kaldes og kan til nød gå an, men derved udvander man brugen af begrebet ved andre situationer, hvor aktivister udfører aktioner med happenings, humoristiske optrin og civil ulydighed.

Så når udtrykket er vold, må den mest korrekte beskrivelse være: autonome eller hærgende voldsmænd.
På TV2-News kan man trøste sig med, at man ikke er det eneste medie der slås med dette beskrivelses-problem.

Til familier med børn – mindre og mellemstore – på Nørrebro, men også på Christianshavn: Pas for alt i verden på, at jeres børn ikke ser for meget af disse begivenheder. Det har stor negativ effekt på små mennesker. Tag et andet sted hen hvis det er muligt – besøg evt. familie udenfor København. Luk ellers vinduer, hør noget musik hvis der bliver ballade om dagen, eller lad dem se noget glad tegnefilm. Se kun tv når børnene ikke er i rummet. Her taler jeg selvfølgelig ikke om børn i den alder, hvor de alligevel opfatter så meget, at grundig forklaring er bedre.