Politisk hykleri om kvindehandel

Debatten om kvindehandel har endelig bidt sig fast. Det må man vel glæde sig over. Ligesom man vel ligeledes i tålmodighedens navn, bør skubbe til side, at opmærksomheden, der gives de opportunistiske borgerlige pip, blot er resultatet af den længerevarende tavshed.

Alligevel er der hår i suppen, når den nye politiske opmærksomhed går hånd i hånd med en selvvalgt berøringsangst overfor egen lovgivning og prostitutionens rod: Mænds ligegyldighed overfor at skade et andet menneske ved at købe det til sex.

Iboende i de borgerlige udmeldinger ligger der et forsøg på at dele prostitution op i tvungen og ikke-tvungen prostitution. En sådan opdeling beror i bedste fald på en mangelfuld (magt)analyse af menneskers muligheder for at træffe frie valg, men i værste fald på et forkvaklet syn på nogens ret til at skade andre, så længe det sker i vareudvekslingens ukrænkelige navn.

At bekæmpe handel med kvinder uden fokus på vores egen prostitutionskultur, svarer reelt til at acceptere et mangelfuldt
resultat, idet efterspørgslen der opretholder markedet forbigås i pinlig tavshed.

(Læserbrev af Balder bragt i Information 17. juni 2006 og i Nyhedsavisen 12. dec. 2006)

0 tanker om “Politisk hykleri om kvindehandel”

 1. Enten har vi fri vilje eller også har vi ikke.

  Har vi ikke en fri vilje, har du ret i at distinktionen mellem frivllig og ufrivillig er kunstig.

  Så må du blot også tage konsekvensen af determinisme på andre områder.

  Forbryderen kan ikke holdes ansvarlig.

  Og du kan ikke gives nogen form for kredit for det du gør, for begge jeres løbebaner er simpelthen produktet af hvad der lå forud.

  Har du ingen indflydelse på din sitaution giver det ingen mening at vurdere den.

 2. Det er for mig noget dogmatisk sludder, du fyrer af. Desuden taler jeg om ‘det frie valg’, mens du vælger at tale om ‘fri vilje’. Det er en mindre fordrejning, for der er en forskel mellem de to.
  En påpegning af, at man for at kunne kalde det frie valg frit, må have tilnærmelsesvis de samme valgmuligheder, kan på ingen måde bruges til slutte, at man ikke kan holde en forbryder ansvarlig. Der findes intet forbryder- eller prostitutionsgen, vi påvirkes af vores omgivelser, men må derfor alligevel på klog vis stå til ansvar for vores gerninger.

  Men hvor en forbryder fx skader andre, skades en prostitueret af sine kunder. Dette er nyliberalistiske fritvalgs-fundamentalister ligeglade med, men de glemmer at gammel-liberalisten Locke, netop forudsatte de fælles muligheder for at slå på det frie valg.

 3. Der er ingen dokumentation for at prostituerede skades ved deres arbejde! Hvor er dokumentationen?
  Lad dog den prostituerede selv træffe sine valg – du umyndiggøre hende jo fuldstændig og tror at du bedre kan vælge for hende. Du aner jo intet om hendes situation! Hvis det er rigtigt at hun ikke har andre muligheder- tror du så at du gør hende en tjeneste ved at forbyde købesex? Det vil jo blot yderligere begrænse hendes muligheder og måske skade hende endnu mere end det du mener købesex skader hende. Men det ved du bedre end hende…

 4. Det er køberne der begår den skadelige handling, og at påstå, at et liv udenfor prostitution vil skade mere, er usagligt.

  At et liv i prostitution kan medføre skader er veldokumenteret. Samtlige prostitutionsformer kan medføre fysiske, psykiske, følelsesmæssige og seksuelle skadevirkninger for de prostituerede. Den giver ifølge forskning samme traumeskader som hos krigsveteraner og torturofre: angst, depression, søvnforstyrrelse og stress.

  Se fx. denna rapport: http://www.baldersf.dk/wp-content/uploads/ProstitutionsredegrelsefraVFC.pdf
  særligt s. 36-41.

 5. Nu er de fleste undersøgelser der er lavet om prostitutionens psykiske skader foretaget blandt personer som allerede har oplevelser i bagagen som giver psykiske skadesvirkninger – fortrinsvis blandt gadeprostituerede og ofte i lande som Sydafrika og USA. Der er ikke noget i linket som gør det klart at der blandt massagepiger er alvorlige psykiske problemer med at være prostitueret, specielt ikke hvis det kun drejer sig om nogle få år.

  Hvorfor er det usagligt at påstå at et liv udenfor
  prostitution vil skade mere?? Prostitution giver kvinden en uafhængighed og selvstændighed så hun ikke er økonomisk afhængig af f.eks. en voldelig mand – eller er nødt til at bo på gaden. Du ved da ikke hvilke problemer hun evt. kan have haft inden hun besluttede sig for prostitution – kvinderne på massageklinikkerne er altså voksne mennesker!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *