Julen – fest eller overlevelsestid? Kommentar i Kristeligt Dagblad

Jeg havde i dag tillige denne kommentar i Kristeligt Dagblad:Julen står for døren, hjerternes og gavernes fest. Forbruget er stigende, for en stor del af danskerne er blevet rigere, via massive (ufinansierede) skattelettelser, og dem der ejer deres bolig kan mangedoble beløbet, hvis de tager et lån i den samfundsskabte friværdi.
Derfor chokerer det endnu mere, at vi samtidig oplever flere mennesker på samfundets bund. De medborgere som vi efter dansk målestok kan kalde fattige, er under den nuværende uligheds-regering blevet endnu fattigere. En væsentlig årsag til dette er loftet over kontanthjælp. 1. januar 2004 trådte kontanthjælpsloftet i kraft. Det rammer mennesker, der har været på kontanthjælp i mere end 6 måneder. En person fra en familie på kontanthjælp, og som dermed allerede har en lav indkomst, kan miste over 2.700 kr. netto pr. måned.

Der findes ikke tal på, præcis hvor mange der er ramt af loftet, men et forsigtigt gæt vil være, at ca. 30.000 børn og voksne er berørt. Et stigende antal danskere lever for under 3.000 kr. om måneden, når de faste udgifter er betalt. Nogle lever endda for 2.000 kr. eller mindre. De kan ikke som andre gøre sig frie overvejelser om and, gås, flæskesteg eller det hele samtidigt. Valget træffes udelukkende ud fra hvad budgettet kan overkomme.
SFI skrev i sin rapport om den kortsigtede effekt af loven: “Loftet synes ikke at have fået flere kontanthjælpsmodtagere i beskæftigelse i løbet af den betragtede periode…. En af årsagerne til den manglende beskæftigelseseffekt kan være, at relativt mange af de betragtede kontanthjælpsmodtagere har problemer ud over ledighed”

En loftsramt fortæller på www.loftsramteeksperter.dk om sit syn på julen: “Glæderne og forventningen om den hyggelige, rolige og afslappede julehygge, bliver totalt overskygget af bekymringen om hvordan pengene skal strække til bare lidt daglig julehygge. Julegaverne giver sig selv, de er små men købt med hjertet, vi har sat et fast niveau der hedder 150 kr. pr barn, vi voksne giver hinanden et ekstra stort og varmt knus i gave. Vi går tur til familien med hatten i hånden for at tigge kalenderlys, gran og hvad der nu hører sig til, for hvis vi selv skal købe det er det på bekostning af aftensmad og madpakker. Det var så endnu et af de tider på året, hvor det gør hamrende ondt helt ind i sjælen, at være forældre under ‘loftet’, faktisk vil jeg sige at det er en umulighed, bare nogenlunde at hænge med på ‘julevognen’ med mindre man bryder med sin stolthed, og går tiggergang. Vores børn skal ikke føle sig mindreværdige, de skal have en traditionel dansk jul, derfor smider jeg min stolthed over bord, kun for deres skyld.”
Jens Albinus alias Ørnen fra DR’s krimiserie har udtalt: “Loftsloven er asocial og baseret på en slet skjult antagelse om, at de svageste bør tage sig sammen ud af problemerne. Efter et vist punkt skaber øget pres ikke længere motivering, men blot øget afmagt. Dette punkt er nået med loven.”
SF har fra starten af ønsket kontanthjælpsloftet fjernet, men regeringen ønsker ikke alle en glædelig jul.
(Kristeligt Dagblad 22. november 2006)