Kapitalismen har ingen moral

Sidder og ser ‘Magasinet Penge’ på DR og bliver mildest talt rystet, men ikke overrasket.
115.000 danske kunder, primært børn bruger penge på Habbo Hotel som er et fiktivt spillested på nettet, som sluger dine penge. Happo HotelFirmaet Sulake har ændret spillet i Finland efter kritik, men i Danmark har Sulake Danmark ladt det være en ukontrolleret pengemaskine der sluger op til 600 kr. om måneden. Går den så går den indtil man bliver opdaget.

Dernæst oplyses vi om firmaet Watagame der med ‘spillet’ goSupermodel‘ overtræder flere markedsføringsregler. Spillet arbejder sammen med tøjmærket Phink Industries under tøjgiganten Bestseller. Prøv lige at se introteksten hos butikken på spillets hjemmeside:

Velkommen til pige-fællesskabet, goSupermodel!
Jeg er guiden Bianca, og jeg vil hjælpe dig med at komme igang her, hvor du kan lave din helt egen modemodel, shoppe tøj og tilbehør, gå til fotosessioner, få nye venner fra hele verden, og masser af andre spændende ting.

Når du er klar til at komme igang, så klik på Næste knappen.

Jeg håber, du får det sjovt 😉

Den fiktive Divapige stjæler dine alt for ægte spareskillingerJa, og bruger dine sparepenge. Et ‘pigefælleskab’ – hold op, hvor har de grint deres røv i laser hele vejen til banken, da de skrev dette.

Watagame har fået statsfinansierede lån fra Statens Vækstfond. Herfra gør Investeringschef Ulrik Ankerstjerne en umådelig dårlig figur – rystende hvad der åbenbart ikke skal til for at få en sådan stilling. Dog må han siges at have dårlig kommunikationsrådgivning, for man kan ikke altid forvente at en chef mestrer dette fuldstændig.

Nuvel – min løsning på Habbo Hotel-sagen er, at Undervisningsministeriet med det samme går ind og køber retten til at bruge spillet som undervisningsmateriale. Med dette spil i hånden kan man nemt lære børn om kapitalismens moralske begrænsninger og om hvor hårdt den barske virkelighed kan slå. Det er fint at udvikle og tjene penge, men gemen udnyttelse er at foragte.

10 tanker om “Kapitalismen har ingen moral”

 1. Hej Balder

  Jeg tænkte, at du måske havde interesse i at høre fra en der rent faktisk bruger HabboHotel og har noget mere indsigt i den såkaldte “pengemaskine,” en hvad Magasinet Penge kan få på en lille uges research. Rigtig mange danske unge har brug for et fristed på nettet, et community, et fælleskab. Der er flere populære valg. Blandt andet HabboHotel. Stedet er gratis, jeg kender flere som aldrig har brugt en krone på det. Desuden skal man være 13 år eller derover for at være derinde legalt. Det er en beslutning taget for folks sikkerhed -og- for deres pengepung. Jeg vil vove at påstå, at HabboHotel er et af de sikreste fælleskaber for unge på nettet. Der slås enormt hårdt ned på seksuelle beskrivelser/aktiviteter, vold, trusler, forfølgning, bandeord. Det er alt sammen filtereret fra og bliver desuden overvåget af myndige, polititjekkede personer som skal sikre, at alt går til i ro og orden. Der findes andre fælleskaber, og jeg skal ikke nævne nogle specielle, men har du set avisen for nylig? Adskillelige artikler om børn som er blevet brugt til det ene og det på grund af dårlig sikkerhed.

  Jeg vil ikke kun tale til fordel for HabboHotel. Jeg er selv bruger der, og jeg mener, at folk til tider bruger for mange penge på det. Men som stedets danske leder har sagt, så følger der altså et ansvar med det at have mobiltelefon eller kreditkort. Det er et ansvar som man burde kende bare lidt til når man er fyldt tretten.

 2. Hej Joakim Bo
  Tak for din kommentar. Det glæder mig, at der som du skildrer det, er fint styr på visse aspekter af Habbo Hotel. Jeg er helt enig i at forældre der betaler deres børns mobil, selv må tage en del af ansvaret.
  Alligevel ønsker jeg såvidt muligt, at samfundet skal hjælpe med til at mindske firmaers muligheder for at udnytte godtroende folk. Den kloge narrer den mindre kloge (eller det smarte firma narrer børnene), synes at være løsnet, men det vil jeg ikke være med til. Den danske Habbo-afdeling vidste udmærket at der havde været klager i Finland, hvor man vist nok nu har indført forældreaccept af betalinger. Hvorfor mon man ikke har gjort dette i DK? Tja, man ventede vel til nogen borede i det.

  Du skriver at stedet er gratis, men alligevel siger du også at folk bruger for mange penge! Hvorfor det? Bliver det kun rigtig sjovt, hvis man bruger egne penge?

  Ingen vil da i deres vildeste fantasi tro på, at dette nettilbud, bare er et altrusitisk tilbud til børn om at have fælleskab på nettet. Det drejer sig om at tjene penge, intet andet.
  Vh. Balder

 3. Fortsat min egen & såkaldte mening: Jeg spiller helst stadigvæk ikke mongolperfid(!), så jeg ved
  ikke, om jeg kan forklare min dobbeltoverordnede,
  hvorfor der stadigvæk findes en stor kapitalistflok, som alt for tit beslutter mine såkaldte meninger for mig selv, min mor står i gæld til mig!

 4. HabboHotel er gratis at bruge, men som du skriver kan man købe sig til en masse mere. Det er dyrt, og det er ifølge de fleste brugere dejligt ja. Det kommer jeg tilbage til. Sulake i Finland har især dér været hårdt ramt af kritik, og det er blevet modificeret for at holde omdømmet nogenlunde godt. Jeg synes skam også selv, at det er mærkeligt at ingen andre hoteller er blevet ændret på den måde. -Men jeg vil gerne understrege, at det er mit indtryk der gøres meget fra Sulakes side for at informere om især betalingerne. Det er svært for et firma som skal tjene penge ligesom alle andre her i livet, at skulle hente godkendelser fra forældrene. Når man opretter sin habbo under en vis fødselsdato, bliver man bedt om at angive en værge/forælders mailaddresse. Hvis dette er en gyldig addresse, og værgen modtager det, har vedkommende straks mulighed for at annullere sit barns medlemskab. Der fortælles i mailen også om HabboHotel, så værge ved noget om stedet. Jeg mener, at forbrugere (og forældre) er så velinformerede nultildags, at de ved hvad sådan et sted kan gøre. Der står også i forældreguiden, at man kan købe sig til møbler og klubmedlemskaber.

  Du skriver, at man “vist nok” har indført godkendelse af forældrebetalinger. Hvis en forælder betaler barnets mobilregning, så har forælder også en pligt til at holde øje med at barnet ikke kommer ud i alt for meget uføre hvad penge angår. Hvis barnet selv betaler sin mobilregning er det vel egentlig barnets egne penge og egen beslutning. Og her har forældre/være da også en ansvar. -Nemlig at lære sine børn hvordan ting foregår, og hvordan penge i bund og grund bruges. Jeg er da glad for at jeg er opdraget med et kritisk sind, så jeg ved hvad jeg skal bruge penge på, og hvis jeg virkelig vil, undersøge stedet før jeg trykker betal.

  Ud over mobilbetaling kan man også betale via netbank og kreditkort. Begge ting har FÅ børn adgang til, og skulle de misbruge forældrenes kreditkort.. Så er man udvist for altid på HabboHotel. Det er ikke lovligt at købe noget uden forældresamtykke. Men hvordan skal godkendelserne indhentes og administreres?

  Selvfølgelig handler det om at tjene penge. Vi lever i et samfund hvor alle skraber til sig. Men har du nogensinde været logget ind på HabboHotel? Det er ét stort fælleskab. Det er ærgeligt at mange vælger at betale for at deltage i et fælleskab som ellers er kvit og frit. HabboHotels fælleskab er præcis ligesom et rigtigt samfund. Det er kapitalistisk, der er forretninger, møntfod, møbler, huse/hotelværelser, tøj, kendte mennesker. Se, jeg går med en drøm om at lave mit eget fælleskab eller samfund for unge på nettet. Et GRATIS og SIKKERT sted, hvor frivillige hjælper til med, at alt foregår som det skal. Hvor der er andre værdier end penge som der lægges vægt på.

  Venlig hilsen Joakim Bo

 5. Hej Joakim
  Jeg tror sådsan set ikke vi er synderligt uenige. Jeg ønsker ikke at putte børn i en fiktions-kasse, hvor de ikke lærer noget om at gebærde sig i verden. Så når en forælder uden overblik blot betaler barnets regning, for en mobil til fri afbenyttelse er det i sidste ende forælderens ansvar. Dog vil jeg til enhver tid fastholde ønsket om at minimere risikoen for at børn bliver snydt på nettet. Jeg finder derudover stadigvæk at det er godt, at forældre/værge bedes om godkendelse af mobilkøb i HappoHotel i Finland.
  Jeg finder din drøm om et gratis og sikkert fællesskab på nettet yderst sympatisk, og ønsker dig alt mulig held og lykke med projektet. Det ville jo også påvise at det er muligt at bibeholde alle de gode aspekter ved netfællesskaber for børn, uden samtidig at inficere dem med overdrevne ønsker om profit.
  Børn kan for mig at se lære mindst lige så meget om virkelighedens verden med fiktive penge/point. Gode indkøb og handlinger kan yderligere belønnes på gennemtænkt vis via fx opgradering af personen. Tænk hvis det kunne betale sig at styre en ‘god’ figur – ja, at det sågar var fællesskabets sigte, at lære folk at agere klogt, men også moralsk sundt. Tjahh, når det sker skal jeg nok lave en konto til min pige, når hun altså bliver stor nok til det ansvar.
  Venlig hilsen Balder

 6. Hej,

  Eftersom jeg har siddet på det danske HabboHotel i omtrent 2 år nu, synes jeg bestemt ikke det sluger mine penge, faktisk bruger jeg ingen penge. Af og til får mange ting af sine venner omkring en, og ellers går det bare opad. – Desuden er det ->selv

 7. Den gad ikke skrive alt 😉 – Men habbo er ikke et pengeopslugende community, i tager helt fejl! 😉

 8. Hvori ligger så moral spørgsmålet?

  Du har jo ikke engang undersøgt om vi har kapitalisme her til lands eller kapitalisme i den vestlige verden.

  Det er uhyggelig læsning at et “dannet” menneske kan være så langt fra virkeligheden.

 9. Jeg er uenig med dig. De færreste bruger mere end 15 kroner på habbo om måneden på habbo. Ja, nogle bruger slet ingen ting, men for ting gratis af deres venner! Men go supermodel er noget helt andet… 🙂

 10. Tjahh..vi har nok kun de oplysninger vi har fra folk vi har talt med. Og der kan være undtagelser.
  Jeg har fx talt med børn der efter at have tænkt sig om kom frem med meget større tal.

Der er lukket for kommentarer.