Mænd i krise – kommentar i Nyhedsavisen

Nyhedsavisen bragte i dag en ligestillingskommentar fra min side. Læs artiklen i Nyhedsavisen på nettet eller herunder:
Mænd i krise
Årligt er der ca. 20.000 skilsmisser og brudte parforhold i Danmark, heraf hver tiende i hovedstaden. Det er fem brudte forhold hver dag året rundt, og i to ud af tre tilfælde sker bruddet på kvindens initiativ. Det er naturligvis en ulykkelig begivenhed for begge parter. Men mænd har tit sværere ved at komme på benene igen. Det er nemlig gerne manden, som flytter fra boligen uden at have en ny lejlighed på hånden. Her kan et krisecenter være af uvurderlig værdi, for ved at kunne yde hjælp tidligt i kriseforløbet, kan man bedre undgå den totale sociale og menneskelige nedtur. I sidste ende kan tidlig indgriben spare samfundet for store udgifter.

Risikoen for at komme ud i livskriser har mænd og kvinder tilfælles, men når det sker, reagerer de to køn dog som oftest vidt forskelligt. En kvinde vil ofte benytte, og søge støtte i sit netvæk, hvorimod manden hyppigt vil forsøge at klare ærterne selv, til dels betinget af et mindre udbygget netværk. Dette forstærkes endvidere af, at det desværre stadig er tabuiseret for mænd, at række armene ud og bede om hjælp. For rigtige mænd hverken græder eller får kriser. Men det gør altså selv på overfladen stærke og rigtige mænd. De forledes dog desværre til at tro, at de da er ’forkerte’ mænd uden ægte mandlige egenskaber. For mig at se er der desværre meget der indikerer, at vi i et stresset og til dels egocentreret samfund med tiden vil opleve flere og flere mænd, der går ned med flaget efter især familiemæssige kriser.

Indenfor mandeforskning, taler man om frygten for at mislykkes, og derved blive afmaskuliniseret. Retten til at kunne blive betragtet som mandlig efter de gængse idealer, skal nemlig konstant genopnås, og her falder nogen af i svinget. Med rette fokuserer vi f.eks. ofte på pornoficeringen af samfundet, men de færreste tænker over, at mændene man ser på reklamesøjlerne er evigt attråværdige og succesfulde. Kort sagt påduttes vi konstant et idealbillede af mænd som lykkes. Et billede som ikke alle kan leve op til.

Mænds indadvendthed i kriser bliver ikke nemmere at imødegå, når der i det ganske land kun findes fire krisecentre for mænd (Aalborg, Horsens, Fredericia og det nyåbnede Mandecentret på Christianshavn). Til sammenligning findes der 46 (nødvendige) krisecentre for kvinder fordelt over hele landet. Det er i grunden paradoksalt, når man regner med at 80 % af de socialt udsatte er mænd.

Lands- og kommunalpolitisk bør der derfor nu tages social- og sundhedsmæssigt ansvar. Et brud med tabuiseringen er her første skridt på vejen til et forsøg på rettidig omhu, som det vil være at få åbnet flere krisecentre for mænd.
(Nyhedsavisen 22. november 2006)

0 tanker om “Mænd i krise – kommentar i Nyhedsavisen”

  1. Godt indlæg Balder.

    Men læs indlægget ‘Staten som Sugar Daddy’ på Hans Side, hvis du vil til roden i stedet for bare at have lappeløsninger, som flere krisecentre til mænd er det.

    Vi løser ikke samfundets problemer ved at offerliggøre endnu en samfundsgruppe.

    MVH
    JFA

  2. Til Balder

    Du har ret – presset på mændene er stort – man behøver bare at gå en rundtur på alle byens værtshuse og undervejs se på bænkene – for der sidder mænd, der er “faldet ud” -ofte i første omgang af familierne og boligen – derefter af jobbet etc. -og så–lige ned i flasken.
    Alkoholisme er desværre stadigvæk “maskulint” men vejen ud er svær – .

    Krisecenter er en god ide, for et sted at bo er nødvendigt, men inden situationen kammer helt over, er der jo også gratis anonyme rådgivninger nogle af dem især for familier m. børn, og at tale om situationen helst med andre mænd, giver større overblik og andre løsninger kan opstå-
    der er også nogle få, gode mandlige psykoterapeuter – disse tiltag er jo ikke “at offergøre” -men derimod at forholde sig til at livet er meget,meget anderledes kompliceret og belastende end forestillingerne om det vellykkede!
    Sådan har det altid været! IDA.

  3. Præcis Ida! I krisecentre er der også mulighed for møde med andre, gøre op med tabuer, og praktisere hjælp til selvhjælp. Dette har intet med offergørelse at gøre, men er medmenneskelig bekymring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *