Lukning af lægevagt har social slagside

I SF må vi desværre acceptere, at de økonomiske omstændigheder betinger, at der nogle steder skæres ind til benet, for at opretholde den nødvendige velfærd på andre områder. Vi ved at denne øvelse er utroligt svær, men det er vigtigt at løsningerne er gennemtænkte og langsigtede. Beslutningen om at lukke lægevagten på Frederiksberg synes ikke at være hverken eller.

Lægevagten har gennem mange år skabt tryghed for borgerne på Frederiksberg, især fordi det transportmæssigt var indenfor både bus, cykel og gåafstand for mange borgere (ligesom det for mange borgere på Vesterbro og i Valby sikkert også har været den nærmeste lægevagt). Nu skal man enten til Bispebjerg eller til Hvidovre Hospital. Dem, der bliver ramt hårdest, er de familier uden bil og dem med færre midler til at tage en taxa. Kort sagt, vil vi atter engang opleve at adgangen til sundhedsvæsenet er nemmere for dem, der har økonomien i orden. Lars Løkke Rasmussen vil måske ikke selv mene, at det var sigtet med overbetalingen af de private sygehuse, men det er i hvert fald en negativ sideeffekt, vi nu oplever på Frederiksberg. Penge, der er blevet kanaliseret over til de private, burde i stedet være gået til et bedre sundhedsvæsen for alle.

I SF frygter vi på et tidspunkt at skulle læse i avisen, at en enlig far eller mor valgte at tænke på pengepungen og ikke på barnets helbred og derfor en sen nattetime undlod at drage af sted i taxa mod lægevagten på Hvidovre Hospital. Dagen efter var der så muligvis endnu råd til spaghetti og ketchup, men barnet lå nu på intensiv.

Lægevagten er nu lukket, men i SF mener vi ikke, at dette nødvendigvis bør være situationen nogle år frem i tiden for landets tættest befolkede kommune.

Skulle der vise sig den mindste mulighed for, at der atter kunne blive oprettet et lægevagtstilbud på Frederiksberg, agter vi i SF derfor at gå konstruktivt ind i en sådan drøftelse. I særdeleshed bør det være en mulighed at finde egnede lokaler, hvor Frederiksberg Hospital i dag befinder sig. Rent faktisk vil en sådan beliggenhed vise sig noget bedre end den forhenværende på Diakonnissen.

Fremtidigt må man som det mindste kunne håbe på, at Regionsformanden tager de borgere seriøst, som berøres af selv administrative beslutninger om at udmønte tidligere beslutninger.

 (Bragt i Lokalavisen Frederiksberg d. 10. marts 2011 )