To æbler og et løg: Tale ved SF’s Landsmøde 2009

To æbler og et løg! Sådan lyder et godt råd når man evaluerer noget, og det betyder såmænd bare, at man bør nævne to positive ting før man kommer til kritikken.

Det er heldigvis ikke svært at rose i år.
 For det første har det været en fornøjelse at opleve. hvordan vi har fået dækket den flanke af der hedder økonomisk ansvarlighed. Selv om vi internt hidtil sagtens har kunnet se hvordan plus og minus på statsbudgettet balancerede i vores politik, har det alligevel været et område, hvor de borgerlige har haft held til at udstille os under valgkamp.

Det er slut nu – for vi har bevist med handling, og ikke blot ved at påstå det, at vi er økonomisk ansvarlige og fyldt med ideer til reformering af finanssektoren.

Show it – dont tell it!

Samtidig har vi vist os som et vækstparti med visioner for, hvordan de penge der skal bruges klogt til vores alles velfærd også kan blive tjent ind, og varetaget ved hjælp af forebyggelse! Begreber som innovation og iværksætteri ér og bør være centrale for SF.

For det andet er vi tydeligvis blevet langt bedre til at få formidlet vores gode politik til befolkningen. Vi har lært at prioritere, holde fokus og redde verden i et lidt mere overkommeligt tempo end tidligere. Vores gennemslagskraft i medierne må selvfølgelig i særdeleshed tilskrives, at vi har Danmarks sjoveste, bedst dansende, bedst syngende, bedst klædte, og mest kvinde- (og måske også mande-) bedårende formand. 

Men så til løget:

I kender alle sammen tegneseriefiguren Lucky Luke – han er kendt for at være hurtigere end sin egen skygge. Det kan være nok så gavnligt når man er i duel, men ikke hvis man vil være en harmonisk og troværdig figur.

Bandekrigen er totalt uacceptabel, og en katastrofe for beboerne på især Nørrebro, samt for integrationen. Det er tragisk at skruppelløse kriminelle kan holde et samfund som gidsel, men det vil være dobbelttragisk for samfundet, hvis de også bliver årsag til retspolitisk paniklovgivning der på anden vis kan skade et demokratisk samfund der holder magtens tredeling i hævd. Folketinget lovgiver, men det er domstolene der dømmer.

Lad os ikke en dag, ende som den lærde mand i HC Andersen-eventyret ’Skyggen’, der en morgen mens han drikker kaffe og læser aviser – nok ikke med meningsmålinger – men alligevel – udbryder:

“Hvad er det?”, “jeg har jo ingen Skygge! saa er den virkelig gaaet i Aftes og ikke kommet igjen; det er noget kjedeligt Noget!”

Men jeg vil runde af med sammen med jer at glæde os over, at så stor en del af befolkningen deler vores syn på politik. Det luner, at opleve hvordan politisk flid bærer frugt i form af markant politisk bevægelse. For det er jo netop hvad det handler om – at fortælle hvorfor netop folkesocialister er en nødvendig skare i dansk politik. Udviklingen nationalt og globalt taler for vore løsninger – det er mange ved at opdage. Så lad os holde helt til mål – med vores skygge i behold!