Forbrugerne tages ved næsen i pollensæsonen

Birk

NB: Jeg er pt. i færd med at undersøge sagen dybere, og kan da afsløre, at der er grobund for en nuancering af konklusionerne, i og med at ansvaret ikke ser ud til at ligge hos fx. medicinalfirmaerne. Mere følger. 

Som så mange andre danskere oplever jeg på denne tid, at det begynder at klø i øjnene og at hyppige nys bliver en del af hverdagen. Det er nemlig pollensæson, og høfeberfolket skal begynde at ruste sig. Sagen er bare den, at medicinalfirmaerne har valgt at gøre det samme!

Af erfaring ved jeg, at man aktivt skal spørge på apoteket for at få det billigste kopiprodukt, og at disse produkter, som er fuldstændig lig de originale ofte findes frem fra skufferne, hvorimod de dyrere produkter står fremme. Dette er et velkendt problem, men også et der tidligere har været fokus på.

I år er problemet et helt andet: De billige produkter er pludselig steget cirka 100 % i pris her ved indgangen til pollensæsonen. Det er yderst betænkeligt, og jeg agter at rette henvendelse til Forbrugerrådet for at få dem til at gå ind i sagen.

Jeg købte personligt 90 tabletter af mærket Cetirizin 10 mg (cetirizindihydrochlorid) fra medicinalfirmaet Alternova, som arbejder med generiske produkter, dvs. kopier af originaler.

Det var sidste sæson det billigste produkt, men i år måtte jeg af med 209 kr. for en pakke der på firmaets egen hjemmeside står til at koste 69,75 kr (eksl. Apotekets gebyr). Man må le, når firmaet bl.a. brander sig selv med teksten: ”Generika presser priserne”.

Medicinalfirmaernes produktionsomkostninger bør på ingen måde kunne rase i vejret. Man burde næsten kunnet have forvente det modsatte.

Sagen kan vise sig at være mere alvorlig end som så, idet det lugter langt væk af en ulovlig prisfastlæggelsesaftale mellem i hvert fald de producenter som hidtil har stået bag de billige produkter. Dette er selvsagt ikke noget jeg på nogen måde kan føre bevis for, hvorfor der altså er tale om en mistanke om, at forbrugerne tages ved næsen når sæsonen begynder. Det er for mig at se beskæmmende, og jeg håber og forventer, at dette kommer frem i lyset. Prisfastsættelsen på medicinalområdet bør være styret af konkurrence, men noget siger mig at det langt fra er tilfældet.

Kom meget gerne selv med dine egne erfaringer med produkter som Alnok fra Sandoz, Benadryl, Benaday fra McNeil Denmark Aps, Zyrtec, Vialerc. Både af medicinsk og prismæssig art.

Se desuden Astma- og allergiforbundets oversigt over høfebermedicin