International kritik nødvendig overfor Rusland

Grænsen er for længst overskredet for det meget totalitære russiske Putin-styre. Udviklingen rummer tendenser mod en tilbagevenden til en kommunistagtig ledelse. I internationalt regi opererer man desuden som om, at vi stadig stod midt i den kolde krig.

Hvor man tidligere har talt om Hviderusland (Belarus) som det eneste tilbageværende europæiske diktatur med Aleksandr Lukasjenko i spidsen, gøres han nu rangen stridig af ’Sorte’-Rusland med Putin i spidsen.

Den største oppositionstrussel inden det forestående Parlamentsvalg, tidligere skakverdensmester Garry Kasparov er nu meget behændigt blevet skaffet af vejen i den sidste uge inden valget. (Se JP)

Inden da måtte OECD opgive at sende observatører af sted til det russiske valg.

Nu bør det internationale samfund, og herunder i første omgang EU sende en samlet protest til det russiske styre. Udviklingen er uacceptabel og nogen bør træde i karakter og sende Ruslands styre en utvetydig besked. Efter jeg formulerede disse linjer ser jeg så at Europarådet har udtrykt bekymring. Hvorvidt det er nok, har jeg svært ved at tro. Som jeg ser det bør der som det næste komme en mere konsekvent udtalelse fra EU’s lande.

Når alt dette er sagt, skal man dog ikke glemme, at en ny præsident i USA, der vel og mærke vil føre en mindre missil-konfrontatorisk linje muligvis kunne formå, at få lagt kimen til en mindre anti-vestlig russisk linje.