Kvindehandel: Udviste kvinder ude af øje – ude af sind

Regeringen og Danske Folkeparti lader til at være fløjtende ligeglad med hvilken skæbne ofre for menneskehandel, udvist af landet møder i deres hjemlande. ”Ude af syne ude af sind”, lader til at være mantraet.

På Christiansborg-høringen om menneskehandel den 10. september var det tydeligt, at den danske indsats overfor ofre for menneskehandel er utilstrækkelig.

I en konkret sag om tre udviste menneskehandlede prostituerede kvinder fra Nigeria, fremgik det at der reelt ikke er en eneste myndighed der har overblik over deres videre skæbne.

Først lægger de krop til danske mænds udløsning, og efterfølgende behandles de mere som kriminelle end som ofre. I sidste ende udvises de uden at de involverede danske myndigheder, sikrer sig den mindste opfølgning på deres videre skæbne. Det er rystende!

Der er desværre grund til at frygte, at udviste menneskehandlede kvinder meget hurtigt vil være tilbage i kløerne på skruppelløse bagmænd, og da snart derefter igen vil skulle betjene mænd i en eller anden europæisk storby.

Men det passer måske regeringen og Dansk Folkeparti udmærket, så længe der ikke igen er tale om København? Den umenneskelige danske asylpolitik, som den konkret slår igennem overfor menneskehandlede ofre, udviser i hvert fald mere ansvar overfor system end overfor mennesker.

Der er grund til at spørge Justitsminister Lene Espersen, og Minister for flygtninge, indvandrere og integration, Rikke Hvilshøj, om regeringen har gjort noget konkret for at følge op på den skæbne der møder udviste menneskehandlede personer? Og om den vil tage det ansvar på sig som vi i Danmark har for disse mennesker, i form af en mere solid støtte og opfølgning efter en udvisning?

En gennemgående mere menneskelig asylpolitik hvor ofre vil have kortere til opholdstilladelse end til lufthavnen, kan man desværre først forvente efter et regeringsskifte.

(Kristeligt Dagblad 24. september 2007)