Prostitution: Glædeligt at Socialdemokraterne følger SF på ‘frit lejde’

En af gårsdagens nyheder var at Socialdemokraterne nu følger trop med SF og bakker op om at tilbyde prostituerede frit lejde i processen med at komme ud af prostitution. Hos TV2 News står der helt korrekt, at: “Både Dansk Socialrådgiverforening og SF har tidligere talt varmt for frit lejde, men en løsning er strandet på modstand fra regeringen og DF.”I SF’s prostitutionsprogram fra sep. 2005, som jeg medvirkede til at udvirke står der om de økonomiske vilkår:

Økonomi angives af langt størstedelen af de prostituerede, i samtlige undersøgelser, til at være hovedårsagen til at begynde med prostitution. Og er også en af de væsentlige årsager til at det er svært at stoppe. For de fleste vil et stop med prostitution medføre en betydelig indkomstnedgang, og mange angiver også gæld som en af årsagerne til at fortsætte med prostitution – ‘de vil spare op til at kunne stoppe’.

Derfor er en af løsningerne gældssanering for prostituerede, der ønsker at stoppe i branchen. Det skal ske i en form for ‘frit lejde’ hos told/skat og sociale myndigheder. I samarbejde med de sociale myndigheder skal der udarbejdes løsningsmodeller for privat gæld.

Ligeledes skal der indføres mulighed for revalidering. Som det er i dag, er prostitution i sig selv ikke nok til at få bevilliget en revalidering. Men netop omskoling eller uddannelse er et centralt behov hos mange tidligere prostituerede.

I det hele taget skal kommunerne gennemgå deres procedurer og sagsbehandling for de personer, der ønsker hjælp til at komme ud af prostitution. Det skal sikres, at de ikke sendes frem og tilbage mellem forskellige myndighedsinstitutioner, men blot behøver at henvende sig et sted.

Tiltaget er økonomisk meget afgørende for at få flere kvinder (og for den sags skyld også mænd der har brug for hjælp) ud af prostitution, men indeholder desuden også et meget væsentligt signal til de prostituerede om at de lever i et socialt ansvarligt velfærdssamfund der vil det bedste for mennesker, også selv om det koster penge. ‘Mennesker før systemet’ synes for mig at være essensen af en sådan lovgivning, selvom vi nok desværre nok skal frem til et regeringsskifte for at se det realiseret.

2 tanker om “Prostitution: Glædeligt at Socialdemokraterne følger SF på ‘frit lejde’”

 1. Jeg vil ikke betale ludernes gæld over skattebilletten. så vidt jeg véd, tjener de udmærkede penge selv og jeg skal også selv betale, når jeg skylder penge væk.

  De skal da bare have samme vilkår som alle vi andre, der forsørger os selv. A-kasser, sygedagpenge og hele baduljen.

  Jeg ser ingen grund til at lave et helt nyt system bare for dem.

  Mette Frederiksens og SF’s omsorgsfælde er farlig at træde i. Man bliver stemplet og de vil helt sikkert gerne lokke en hel masse ludere over på evig overførselsindkomst. De er nemlig ligeglade med, hvad noget koster, og så kan de bruge det til at måle egen succes mht hvor mange der er kommet ud af faget og hvor mange færre ludere der så er blevet som følge af alle deres tiltag.

  Desuden bliver luderne ofre på den måde og når der er uklare regler og det skal afgøres fra sag til sag, bliver der ubehagelige betingelser. Måske skal de angive deres kolleger eller tippe om andre ting eller på anden måde tjene en bestemt sag.

  Fyda!

 2. Til JohnM – vores grundlæggende forskellige tilgang til prostitution skiller vandene.
  Jeg betragter det som værende et socialt og sundhedsmæssigt problem – hvorimod det ikke lader til at du ser noget problem overhovedet.

  Jeg kæmper for at samfund med mindre prostitution, fordi de menneskelige omkostninger ellers er enorme – det lader ikke til at du bifalder denne kamp.

Der er lukket for kommentarer.