Portræt: Frederiksbergmester i beslutningsforslag

SF’s spidskandidat er den lokalpolitiker, der har fremsat flest beslutningsforslag i valgperioden. Balder Mørk Andersen er drevet af et engagement, der har præget ham siden ungdommen som angrebsspiller for B93.

Han havde altid været venstreorienteret. Alligevel var Balder Mørk Andersen midt i tyverne, før han meldte sig ind i SF. Årsagen til ventetiden var, at han ikke ville gøre noget halvt:

“Når jeg går ind i noget, gør jeg det hundrede procent. Jeg ville ikke være passivt medlem, jeg ville være med til at sætte dagsordenen og ændre samfundet,” fortæller SF-Frederiksbergs spidskandidat nu, ti år efter at han blev medlem af partiforeningen.

Engagementet kom i første omgang til at gælde ligestilling og kønspolitik. Han skrev bl.a. partiets politik for forældremyndighed og samvær, og den blev udgangspunktet i SF’s forhandlinger om den forældreansvarslov, der senere blev vedtaget.

Siden 2009 har hans politiske engagement været lokalt. Da blev Balder Mørk Andersen valgt ind i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, hvor han også er rådmand. Han har haft travlt. I valgperioden er han den enkeltpolitiker, der har fremsat flest beslutningsforslag i kommunalbestyrelsen: 36 forslag, hvor alle kommunalbestyrelsens konservative politikere tilsammen har fremsat otte.

Visioner er drivkraften

“For mig handler politik om at have visioner om, hvordan samfundet skal indrettes. Derfor synes jeg også, det er beskæmmende, hvor få beslutningsforslag de konservative stiller. Langt hovedparten af de beslutninger, de har markedsført sig på at have gennemført, stammer fra forvaltningens arbejde. Jeg håber, at valget bringer flere hårdtarbejdende og visionære politikere ind i kommunalbestyrelsen, folk der brænder for en politisk debat. Politikerne skal ikke forvalte, det har vi forvaltningen til,” siger han.

Af samme grund er han ikke længere folketingskandidat for SF. Han mener, at man som politiker skylder folkestyret at lægge alle sine ressourcer der, hvor man er valgt.

Et eksempel på hvor SF har sat et socialt fingeraftryk er, at det ved de seneste budgetforhandlinger lykkedes partiet at få bevilget penge til Café Paraplyen og værestedet Flinten.

Fra fodbold til historie

Det med at engagere sig fuldt ud i sine interesser er ikke nyt for Balder Mørk Andersen. Som dreng på Østerbro spillede han fodbold i B93. Det blev han så optaget af, at han spillede som angriber på førsteholdet i alle ungdomsårene. Det indebar ofte træning tre gange om ugen forud for kampene.

Efter et sabbatår som blandt andet blev tilbragt på idrætshøjskole i Oure, begyndte han at læse idræt på Københavns Universitet. Siden fortsatte han studierne med en anden interesse fra barndommen: Historie.

“Historie har altid interesseret mig. Min farfar fortalte mig om, hvordan hans tvillingesøster blev blæst ud på gaden med sin væv, og altså kun med nød og næppe overlevede bombardementet af den franske skole under besættelsen. Hvis uheldet virkelig havde ramt vores familie havde jeg ikke været her i dag. Den slags var med til at gøre historien levende for mig. På studiet læste jeg om antikkens Grækenland, hvor de første skridt til demokratiet blev taget,” fortæller han.

I dag har et par korsbåndsskader sat en stopper for fodboldspillet. I stedet følger han sine to børn til deres fodboldtræning i FB og FA 2000. Når han selv skal dyrke idræt, bliver det til tennis, beachvolley og snorkeldykning med harpun.

Vil skabe arbejdspladser

Hverken idrætten eller historiefaget bruger han i sit daglige arbejde som konsulent på arbejdsmarkedsområdet. Men her arbejder han med en anden hjertesag: Beskæftigelsen.

“Det er en af hovedudfordringerne nu og i den kommende valgperiode: Hvordan får vi folk væk fra passiv forsørgelse og skaber arbejdspladser til dem? Det handler om at understøtte iværksætteri og erhvervslivet i kommunen,” siger han.

Derudover går han til valg på fire mærkesager:

“Frederiksberg skal være en rigtig god kommune for børn og unge. Vi skal gå forrest med trafik-, klima- og miljødagsordenen. Kommunen skal være socialt ansvarlig på alle områder og for alle borgere. Og så vil vi i SF fastholde udviklingen af Frederiksberg som en kulturelt spændende og sprælsk by at bo i,” siger han.

Hans engagement i lokalpolitik handler også om at få flere ind i det politiske arbejde.

“Vi skal øge dialogen med borgerne og sikre, at de bliver inddraget i beslutningsprocessen. Det skal politikerne ikke gøre, fordi der er lovkrav om det, men fordi vi vil det. For eksempel foreslår SF, at kommunen afsætter midler til et borgerbudget. Så skal kommunens borgere selv komme med forslag om, hvad de penge skal gå til,” forklarer han.

(Portrættet er skrevet af journalist Torben B. Sørensen)