Pressemeddelelse fra 8. marts-initiativet: DR Dokumentar om kvindehandel – igen uden sexkøbere

Debatten om udnyttelsen i prostitution har heldigvis bidt sig fast. Gårsdagens dokumentar ”Mission Kvindehandel”, sendt på DR, var således endnu et nødvendigt bidrag til belysningen af prostitution og kvindehandel i Danmark.

Men i 8. marts-initiativet savnede vi noget centralt: Hvor var sexkøberne henne?

For flere år siden slog den daværende justitsminister Lene Espersen fast, at køb af sex af handlede kvinder var voldtægt. ”Mission Kvindehandel” viser med al tydelighed, at den besked ikke er forstået af politiet. For de retter luppen mod bekæmpelsen af kvindehandel ved at forsøge at fange ruffere og menneskehandlere. Og det er godt.

Men de værste overgribere, voldtægtsmændene – de sexkøbende danske mænd, der trods alskens oplysning stadig køber sex af de mange udenlandske kvinder, der er i den danske sexindustri – lader politiet gå fri. Og kameraholdet gør det ligeså. Det er ellers sexkøbere, der er flest af i prostitution – der er så mange, at man skal gøre sig umage for ikke at få dem med i kamerabilledet.

Hvorfor samler politiet ikke et eneste bevis mod sexkøberne? Hvorfor lader de de mange voldtægter gå helt upåagtet hen? Voldtægterne på Amager sætter med god ret alle danskeres sind i kog og sender politiet på overarbejde. Men de mange voldtægter begået af danske sexkøbere mod udenlandske prostituerede, der er ofre for menneskehandel, ignoreres. 
 
Det er ellers sexkøbende danske mænd, der skaber det økonomiske grundlag for, at kriminelle bagmænd kan tjene millioner af kroner på at opretholde et marked af frisk udenlandsk kvindekød til salg.

Et forbud mod køb af sex er det eneste reelle værn mod kvindehandel og prostitution. Indtil et dansk forbud mod køb af sex endegyldigt slår fast, at vi som samfund ikke vil have, at nogen mennesker udnytter andres udsatte og sårbare situation, foreslår vi, at ligestillingsministeren indrykker denne annonce fast i Ekstra Bladet:

• Din sexlyst er ikke vigtigere end et andet menneskes helbred
• Din betaling for sex ender med meget stor sandsynlighed i kriminelles lommer
• Udenlandske prostituerede i Danmark er her, fordi de er i økonomisk nød, ikke fordi de drømmer om at tilfredsstille dig seksuelt
• Et liv i prostitution er farligt og rummer stor risiko for voldelige overfald, kønssygdomme, angst, depression, søvnforstyrrelser samt problemer med at indgå i emotionelle relationer og have et velfungerende seksualliv
• Køb af sex af en handlet kvinde er voldtægt. Vær derfor på den sikre side: Hold op med at købe sex.
Et samfund, der accepterer, at det er i orden at købe sig adgang til andres kroppe uanset konsekvenserne, er et fattigt samfund. Kampen for respekt mellem kønnene handler om kampen for respekt mellem mennesker i al almindelighed.

For yderligere kontakt: Talspersoner for 8. marts-initiativet:
Hanne Helth, 61 62 59 60 og Balder Mørk Andersen, 26 14 04 65