Wulffmorgenthaler – kan man grine af alt?

I dagens stribe humoriserer Wulffmorgenthaler over henrettelsen af Saddam Hussein og det faktum at der blev filmet på en mobiltelefon under henrettelsen. Personligt smiler jeg ofte af striberne, og griner sågar også nogen gange. I dag gjorde jeg ingen af delene.

Wulffmorgenthaler i Politiken - copyright Politiken

Min personlige smag skal på ingen måde afgøre, hvad man kan grine af, eller sågar kan tillade sig at gøre grin med. Så jeg vil derfor blot stille spørgsmålet: Syntes du at striben er sjov? Hvorfor – hvorfor ikke?
Og derpå: Er der grænser for hvad man bør gøre grin med?
Og lad mig lige understrege, at diskussionen er stærkt subjektiv – og den har intet med censur at gøre. Humor kan til tider være afvæbnende og åbne op for nye tilgange. Humor bryder grænser (men kan også skabe dem), og er derfor et globalt samtaleinstrument. Jeg bifalder derfor, at tegnere og humorister til tider laver andet end plysbjørne, og i stedet kommenterer på den grumme virkelighed. Men har humorister da et andet ansvar, end blot det at få folk til at grine?

13 tanker om “Wulffmorgenthaler – kan man grine af alt?”

 1. Jeg synes heller ikke den er sjov. Men jeg mener ikke man kan tildele humorister et ansvar.

  Kommer til at tænke på Tøger Seidenfaden der svarede, på et spørgsmål fra bertel harder om man ikke måtte lave satire, at det måtte man gerne men det skal være sjovt.

  At give humorister et ansvar og/el. kræve at humor skal være sjovt er en farlig glidebane, der egentlig kun egner sig, til at undgå kritik af emner man af en eller anden grund anser for ukrænkelige.

  Humor er i sin essens et brud på tabuer. Hvis humoristen beskæftiger sig med et tabu, som modtageren ikke har, bliver humoren tandløs. Hvis tabuet er stærkt bliver humoren fornærmende. Når det er rigtigt sjovt, så er det fordi det lander det helt rigtige sted midt imellem.

  Tabuer flytter sig konstant. Derfor kan det der var sjovt igår være enten ligegyldigt eller dybt fornærmende imorgen. Humoristen har en narturlig interesse for at ramme balancen. Men et ansvar, nej. Hvis tildeler humorister et ansvar accepterer vi stagnation af samfundet.

 2. Jeg synes, den var meget sjov på den sorte måde. Som Balder siger, så handler den jo ikke om for eller imod dødsstraf. Eller om Saddam havde fortjent det.

  Men det tragiske i den måde selve hængningen blev foretaget på.

  På den måde er det jo en relevant kommentar, der er med til at perspektivere udviklingen i Irak.

 3. Et lille sidespring, der ikke har noget med humor at gøre: SF PM om dødsstraf fra i dag:

  Forkasteligt at DK står i vejen for forbud mod dødsstraf
  I følge den britiske avis The Independent har Italien forsøgt at samle
  EU som en fælles blok i kampen mod dødsstraf, men da den britiske
  regering ikke ønskede at lægge sig ud med USA i spørgsmålet om
  dødsstraf valgte bl.a den danske regering af følge briterne, for ikke
  at træde USA over tæerne.

  Af: Villy Søvndal

  SF’s formand Villy Søvndal finder det forkasteligt at den danske
  regering medvirker til at forhindre et EU-forsøg på at stoppe
  dødsstraf. Søvndal kalder den danske regerings position for “det
  seneste men mest skamløse eksempel på Fogh-regeringens underdanige
  tilpasningspolitik overfor USA.”

  “Jeg synes den danske regering har et meget stort forklaringsproblem.
  FN’s nye generalsekretær Ban Ki-Moon, støttede i sidste uge under et
  besøg i Bruxelles det italienske initiativ, men den danske regering
  vælger som altid at følge USA’s interesser. Danmark har set gennem
  fingre med overgreb og tortur i Afghanistan, Irak, på Guantanamo-basen
  og nu også i dødsstraf-spørgsmålet – alt sammen for ikke at komme på
  tværs af George W. Bush. Det er direkte pinligt. Men det er desværre
  også kun det seneste eksempel i rækken på det uhyggelige kursskifte vi
  har oplevet i dansk udenrigspolitik.”

  Villy Søvndal vil stille spørgsmål til udenrigsministeren om sagen.

 4. Haha

  I venstrefløjsere er og bliver da nogle besynderlige skabninger.

  Det stod vel i The Guardian.

 5. Hele Irak-krigen har vel lært os, at man ikke partout skal stole på det første det bedste svar fra Per Stig eller Fogh. Efterfølgende vil han nok blive spurgt om, hvad han så aktivt har gjort for internationalt at modarbejde dødsstraf.

 6. Eller Villy Søvndal, der altid råber op før han har forsøgt at sætte sig ind i hvad der foregår….. I den konkrete sag havde han vist ikke.

  Jeg mener, som du, heller ikke at man blindt skal stole på alt hvad der bliver sagt.

  Kan du ikke viske i øret på Søvndahl og Holger K en gang i mellem at huske på, at en sund kritisk indstilling kan godt forfalde til automatisk ureflekteret afstandtagen?

 7. LMNord – Både Holger og Villy er personer der gør meget ud af at forholde sig til sagernes kontekst. Hvis du har set debat fra Folketingssalen vil du have set – konkrete spm. efterfulgt af ikke-svar, der har hensat folkestyret i demokratisk uligevægt. I det hele taget mener jeg, at du skal over til den anden side af sagen for at finde dem der ikke ønsker at forholde sig nøgternt til Irak-krigen. Fogh er helt unik som den eneste statsleder der ikke ønsker offentligt at fortælle om katastrofen i Irak. Det er en joke.

  Morten – tak for den kloge Franquin-stribe – havde ikke rigtig spillet med Spirillen.

 8. Jeg er ikke sikker på at Woulfmorgenthaler altid forsøger at være morsomme.
  Og jeg gyser ved nedstående kommentar om, Saddam havde fortjent det, kan mennesket gøre op hvem der har fortjent at leve? så går man jo ind for dødsstraf. Og husk der var kun een grund til at USA gik ind i IRAK og det var de hemmelige gasvåben som viste sig IKKE at eksisterer. Og sund fornuft sagde alle intelligente mennesker at de ikke var der, og aldrig havde været der.
  Når man så ikke har en legitim berettigelse til at være i landet. så vender man sig ikke om og forlader landet. Man sikre sig at en opposition til Saddam kommer til magten, uanset de er i mindretal. som så hænger ham for noget han ikke har beordret. nemlig giftgasangrebet på kurderne. Det var alene hans fætters ansvar.

Der er lukket for kommentarer.