Mødre uden forældremyndighed er tabuiseret

Vil blot anbefale folk at læse XXX’s læserbrev: “Tabuet om en moders svigt” i dagens Politiken. Det er en anderledes moder-vinkel på spørgsmålet om forældremyndighed. Indlægget rummer flere flotte linier, såsom: “Mor er ikke uundværlig, hvis børnene har en god og kærlig samt omsorgsfuld far.” eller “En mor, der kan se sine børns behov, og hvad der er bedst for dem, er verdens bedste mor, der ikke kan gøre det bedre.”

Her er for engang skyld et eksempel på omsorg for barnets bedste, som et reelt udsagn og ikke et subjektivt postulat.

(PS. Navnet er anonymiseret pr. 8. maj 2011, efter henvendelse fra indlægsskriver)

23 tanker om “Mødre uden forældremyndighed er tabuiseret”

 1. Hej!!

  Jeg er selv mor uden forældremyndighed over min 7 årige søn. Hans far lagde sag an, da jeg ville flytte fra den lillelandsby og 13 km væk til en større by. Det endte i landsretten til faderens fordel, grundet han blev boende og huset var større end mit. Hertil skal lige siges, at jeg forinden havde boet alene i 1 år sammen med min søn i landsbyen, for at han kunne gøre børnehaven færdig. Men alligevel vælger retten at give faderen forældremyndigheden, trods hans stramme økonomi, arbejdsliderlighed, undskyld udtrykket, og mange damebekendtskaber. Jeg er butiksuddannet, men har de sidste 12 år arbejdet som pædagogmedhjælper med en PGU uddannelse, alligevel mister jeg myndiheden…det er frustrerende….der må være andre i samme båd!! Jeg har søgt på nettet om at miste forældremyndigheden som mor, men kan ikke finde noget….der er altid noget for fædre og dem er jeg godt trætte af!! Det er muligt at emnet er tabubelagt, jeg har selv følt skam og uduelighed når jeg har fortalt at jeg har mistet myndigheden, men der har også været opbakning fra venner og bekendte, som har været måløse over afgørelsen.

  PS. Efter forespørgsel fra indlægsskriver, er navnet på skribenten til denne kommentar blevet sløret pr. 9. nov. 21.00. Balder M.A.

 2. Hej Tina
  Tak for dit indlæg. Det må være dybt frustrerende at føle sig udueliggjort i retten. For mig er der i en sådan situation ikke forskel på en fader og en moder der mister forældremyndigheden, og uden at kunne vurdere sagen fuldt ud, lyder det som om, at der er tale om en situation, hvor retten når den nye lov om forældreansvar træder i kraft, med stor sandsynlighed vil vælge at dømme til fælles forældremyndighed. Du vil da nok for egen regning kunne rejse sagen igen, for at få del i forældremyndigheden.
  Alt godt fremover.
  Vh. Balder

 3. hjælp jeg er i samme båd

  hej Tina Iversen …

  jeg er i samme situation. Var samme mølle igennem for 5 år siden og har siden kæmpet en brav kamp med/mod ungernes far, der efterfølgende har kåret sig selv til at være den eneste ene rigtige og vigtige i ungernes liv. Far har enddog søgt i statsamtet at få nedsat min samkvem med ungerne fordi det er “belastende og forstyrende” for fars nye liv og nye familie… Han mener seriøst at jeg som drengenes mor intet kan tilbyde mine unger…. bla. bla. bla….

  Vores situation er nu at junior X 2 begge vil hjem til mor at bo, nu efter 5 år… de er idag 10½ og 12½…. far har i mellemtiden fået ny kone og 4 ekstra børn og vores fælles dejlige drenge føler sig efterhånden klemt hjemme hos far…

  Jeg har forgæves ledt efter et sted hvor MOR kan gå hen og få hjælp… far har jo dadman.dk og foreningenfar.dk og debatfar.dk mv… men hvor går mor hen… Jeg kan ikke finde noget på nettet…

  Hvor kan jeg få råd og vejledning ?? –

  mor til Multebær og Gulerod ;o)

  1. din ældste dreng er over 12 år, så han har ret til sin egen advokat der kan føre sagen for ham.
   Når børn er fyldt 12 år har de selfølgelig ingen indtægt. Tal med advokaten om det.
   Der er flg. advokater der er dygtige til den slags.
   Gry Rambusch–Anders Brøndved–Lars Burgaar Sørensen–Hanne Ziebe.
   Håber det bedste for jer.

 4. Jeg er også i samme båd.
  Jeg er dybt rystet og helt nede i det dybe hul. Det gør SÅ ondt. Jeg har levet udelukkende for mine børn og taget mig af alt – han lever for sig selv også og kun haft lidt med børnene at gøre – ikke hovedansvaret og hovedomsorgen, har trådt på mig og har været mig utro. De har boet hos mig siden skilsmissen for 1½ år siden og den har været hård, han har gået efter alt han kunne genere mig med, bodeling, hussalg, tømning af hus, børnene, går ind i mit hjem, samarbejdet med mig, svarer ikke på mails, vil ikke mødes og tale om det etc. Han lægger sag og vinder desværre. Alle der kender historien er dybt rystet, måske er det de nye tider de vil finde sager der bare skal gives til faderen – eller han er en god sælger ihvertfald og løj utrolig meget i retten. Da vi taler under straffeansvar, tror de vel på ham, og så lød det han fortalte da også frygteligt om mig…men hvad gør jeg ved hans løgne, der har kostet mig mine børn. Jeg holdt mig blot til fortælle børnenes reaktioner samt børnenes ønsker og tarv. Jeg tror ikke dette er godt for børnenes fremtid, ligesom han afskærer mig fra hans familie dvs. er dette godt for børnene… Han og hans familie startede kampen og konflikten. Hvordan kan han da vinde? Kunne dommerne ikke gennemskue ham? Hvad er min rettigheder nu? Hvordan kommer jeg videre? Vil gerne høre fra andre mødre, der har mistet forældremyndigheden – kan vi mødes og hjælpes ad….
  Balder – er der noget at gøre i fremtiden for mig? Jeg ønskede ikke denne sag men fælles forældremyndighed, da jeg mener det er bedst for børnene, vi tvinges til at samarbejde og tage os af dem.

 5. Hej ‘hjælp jeg er i samme båd’ og Lisette.

  I stiller nogenlunde det samme spm. og jeg kan desværre blot henvise til det svar jeg har givet til Tina Iversen, om at få genrejst sagerne.

  Jeg har ikke mulighed for at gå ind i jeres konkrete sager, men mener som udgangspunkt at egnede forældre bør have delt forældremyndighed.

  Ang. hjælp kan jeg ikke anbefale så meget andet end Advokathjælpen i jeres nærområde (dog ikke alle steder).

  Ang. den nye lov kan jeg henvise til følgende vedr. ‘gamle’ sager: http://www.familiestyrelsen.dk/fileadmin/Filer/PDF/Foraeldreansvar/1_oktober2007.pdf

  Og følgende gennemgang af den samlede lov: http://www.familiestyrelsen.dk/fileadmin/Filer/PDF/Foraeldreansvar/Samvaer-oversigt.pdf

  Vh. Balder

 6. man kan søge den fælles forældremyndighed allerede fra 1 okt. og det skal du gøre… jeg er allerede igang, fordi jeg ved at det betyder at man først skal gennem statsforvaltningen….

  Lisette.: mit råd til dig er at gå ind p hjemmesiden http://www.foreningenfar.dk – der har jeg fået hjælp og er pt. også på deres debatforum, hvor jeg får gode råd og vejledning og støtte fra mange i samme båd…

  Foreningen Far til Støtte for Børn og Forældre

  Valby Kulturhus
  Valgårdsvej 4
  2500 Valby

  Den landsdækkende telefonrådgivning
  Onsdag, torsdag og søndag 20:00 – 22:00
  Tlf.: 70221460

 7. Hej!

  Jeg stødte lige på dette ved en søgning på google.( og er altså hende der for snart et år siden skrev i politikken) Og må sige som udgangspunkt i har ikke tabt noget men det har derimod jeres børn. Det værste i kan gøre er at kæmpe imod det gør kun situationen være for jeres børn og deres fremtid. Men derimod prøv at give slip, nyd jeres børn når i har dem, vær der for dem og lad dem vide at i aldrig forsvinder. De elsker jer ikke hverken mere eller mindre fordi i ikke bestemmer. Regler/lovene er til for at blive brugt og som en rettesnor. Men vores børn bliver ikke mere lykkelige af at forældremyndigheden flyttes. Husk deres fædre er lige så vigtige som vi mødre. Det handler om samarbejde, og det kan være svært, jeg taler ikke med min X-mand overhovedet kun på skrift/sms. Og det er ikke den bedste løsning men den eneste lige nu.
  Jeg vil gerne i kontakt med i andre mødre uden fm, da jeg mener vi er stærkere sammen end alene. Og jeg mener ikke lovgivningen skal ændres men ser frem til den nye pr. 1/10. Men jeg mener derimod at vi skal gøre opmærksom på os selv og fjerne det tabu der er, for det ville i den grad gavne vores børn.

  Mange venlige hilsner
  XXX
  Ps. måake i kan kontakte mig gennem denne side´.. da jeg ikke ønsker at sætte min mail ud i åben forum 😉

  1. Når man sidder i retten og ikke kan blive enige omkring fælles børn, ville det være fornuftigt at foreslå en mægling mellem eks og jer selv.
   Det er børnene der alene er tabere i disse sager.

 8. Hej til jer mødre uden del i forældremyndigheden

  I står i en situation, som alt for mange fædre – og børn – har lidt under i årevis. Den nye Forældreansvarslov pr. 1. oktober er enormt vigtig! Jeg har kopieret lidt fra Foreningen Fars hjemmeside – og de støtter både mødre og fædre, så I kan roligt kontakte dem. Deres debatside er ok, men der er både “folk og fæ”, så den kan man ikke betragte som egentlig rådgivning:

  Vi hjælper de rådsøgende med at forstå deres situation, herunder med hensyn til gældende love og praksis på forældremyndigheds- og samværsområdet. Vi henviser gerne til litteratur og undersøgelser om børns trivsel i den skilte familie.

  Vi klientgør ikke de rådsøgende, men er aktive sparringspartnere, der synliggør muligheder og konsekvenser i de rådsøgendes situation.

  Vi søger at få de rådsøgende til at fokusere på børnenes behov og situation samt på konfliktdæmpende kommunikation og adfærd.

  Vi respekterer og henstiller til respekt for begge børnenes forældre.

  Vi rådgiver ikke om forhold, som vi ikke har tilstrækkeligt kendskab til, men hjælper i givet fald de rådsøgende med at finde anden hjælp.

  Vi søger løbende at udvide vores viden og faglige kompetencer på området.

  Vi rådgiver mødre såvel som fædre, individuelt såvel som fælles. Også gerne bedsteforældre og andre med behov.

  Rådgivningen er gratis og anonym. Vi yder telefonisk rådgivning og personlig rådgivning i vores lokalafdelinger og rådgivningscentre. Vi kan desværre ikke yde skriftlig rådgivning, heller ikke pr. e-mail.

  Rådgiverne er mænd og kvinder, bopælsforældre og samværsforældre, bedsteforældre og barnløse. Vores faglige baggrund er forskellig, men vi har alle deltaget i rådgiverforløb, der inkluderer obligatorisk lovgivningsmateriale, seminarer og oplæring hos erfarne rådgivere. Vi har en bred viden om domstole, statsforvaltninger, fogedretter, børnesagkyndige udtalelser m.m.

 9. Hej Balder.

  Jeg læste lige dit kortfattede indlæg og kom til at skrive en længere smøre inspireret af det på min blog. Se det ikke som en kritik af dit indlæg, men mere som en indadvendt refleksion over, hvorfor der ligesom var noget, der strittede i mod i mig, da jeg læste det (hvis du altså orker, jeg tror det blev temmelig langt). 🙂

  Hvis du har noget at tilføje, er du naturligvis velkommen, men det er som sagt ikke så meget en politisk diskussion, som det er nogle personlige refleksioner.

  @XXX: hvis du stadig læser med, så er du velkommen til at give dit besyv med. Jeg går ud fra, at linket til min side bliver vist sammen med indlægget her – og på den side har jeg en mailadresse offentliggjort (som jeg prøver at tjekke mindst en gang om ugen). Jeg har delt forældremyndighed, har min datter lidt under halvdelen (5/9 kalder de det vist på fint?) og har et udmærket forhold til hendes far. Du er velkommen til at sende en hilsen. 🙂

 10. Kære XX
  Det var fint at du dukkede op med en kommentar. Det giver mig nemlig ydermere mulighed for at spørge dig om du ikke vil lægge hele din Politiken-kommentar ind på siden?
  Det kunne være godt at give folk mulighed for at læse hele dit gode indlæg.
  Du er også meget velkommen til at sende det til mig på mail.
  Med venlig hilsen Balder
  PS. Prøvede først kontakt via mail, men som du også selv røber var den nok uægte.

 11. Hej igen..

  Til. Balder den var ok min mail, har bare været lang tid væk 😉

  Men her kommer mit indlæg fra politikken, dog inden politikken ændrede en lille smule i den 😉

  Samfundet skal ændre holdning!
  – Det er nødvendigt for børenes skyld.

  I denne tid er snakken oppe og vende omkring ligestilling i forbindelse med forældremyndighed, samvær samt de ”vigtige” pensionsordninger ved skilsmisse.

  Men desværre hver gang der kommer en lille smule gang i debatten dør den lige så hurtig igen, for ingen tør åbenbart, bringe sandheden frem om hvad det hele handler om. Og finde ind til sagens kerne når det handler om ulykkelige skilsmisser der ender i kampe omkring børn. Hvorfor ender det så ofte i nærmest talt farlige krigszoner, som desværre går værst ud over vores børn.

  I forbindelse med min egen families ulykkelige situation, er det i hvert fald, gået op for mig hvor hele systemet fejler henne. & jeg er ikke længere i tvivl om hvorfor så få fædre får forældremyndigheden over deres børn i en retssag. Det har sjældent noget med børnene at gøre desværre.

  Jeg tør godt stå frem foran hele Danmarks befolkning med oprejst pande og sige jeg er MOR med stort M, men jeg har IKKE del i forældremyndigheden over mine 2 børn på 3 og 5 år. Det har retten besluttet og det må jeg forholde mig til, så længe jeg kan være sikker på mine børn har det godt, er det jo i princippet ligegyldigt om mor eller far har forældremyndigheden. Men ja, den dag jeg kommer i tvivl da vil jeg ikke et sekund holde mig tilbage for at søge forældremyndigheden tilbage. Det kunne lige så vel ske i morgen som aldrig. Men sådan er det jo for begge køn.

  Grunden til så mange fædre mister forældremyndigheden over deres børn er meget åbenlys og det har intet at gøre med at de fleste fædre er dem der aldrig var hjemme og tog barsel men var den der altid var på arbejde for at tjene penge. Det hele bunder i folks syn på det at være mor, mindst 9 ud af 10 mennesker mener at en mor er uundværlig fra start til slut i et barns liv. Men mor er ikke uundværlig hvis børnene har en god og kærlig samt omsorgsfuld far.

  Samfundet ser med meget nedladende øjne på en mor der ikke har del i forældremyndigheden, så snart de høre det bliver de forlegne og hvis de kan finde på et andet emne i løbet af et sekund så skal du se det sker, for folk tænker som regel, hende der står overfor mig lige nu hun må være meget syg, misbruger eller noget endnu værre have gjort sine børn fortræd. For ellers ville hun da have forældremyndigheden over sine børn. Ligeledes er de offentlige instanser så snart man fortæller man ikke længere har del i forældremyndigheden så ændre de attitude og giver udtryk for at så må der være noget meget galt og man kan pludseligt ikke længere få den støtte/hjælp man har behov for.

  Man bliver konstant mødt af mennesker med manglende forståelse for den situation man nu engang står i. Deri mener jeg også årsagen ligger til at så få fædre får forældremyndigheden over deres børn i retten eller ved frivillige aftaler, da man ved at en mor virkelig ”skal” være en ekstrem dårlig mor for ikke at have del i forældremyndigheden. Dvs. har man som mor ikke del i forældremyndigheden bliver man betragtet som et stort 0, der er 100 % opgivet.

  Derfor er det så sjældent at dommere tildeler fædre forældremyndigheden, fordi de ved at moderen IKKE er et 0 for det er de færreste mødre jo heldigvis. En far uden forældremyndigheden er ikke at betragte som et 0 i folks øjne, for det er jo ganske naturligt og noget man høre om dagligt.

  Det er ikke kun offentlige myndigheder og mennesker generelt, det er også mennesker i ens omgangskreds der pludseligt får mistanke til at noget er helt galt når man fortæller man har mistet forældremyndigheden. Selvom de jo altid har set hvor god en mor man er, så pludseligt bliver de i tvivl og det er da ganske naturligt når alle andre tænker sådan.

  Er du en mor der søger job i skole, børnehave, Sfo eller for den sags skyld alle andre steder så lad for guds skyld være med at fortæl du ikke har del i forældremyndigheden for gør du det er du 100 % sikker på, du IKKE får jobbet. ” For der er jo noget galt med dig”.

  Vi ganske almindelige gode mødre uden del i forældremyndigheden over vores børn er nød til at stå frem og få dette tabu emne brudt, ellers vil vi for altid være afholdt fra at passe på vores elskede børn, for ingen vil tro os hvis noget er galt eller ikke er som det skal være.

  Vi er også nød til at stå frem for andres skyld end vores egen, for alle de børn der dagligt lider fordi de ikke ser den ene af deres forældre pga. falske beskyldninger og helt hen i vejret afgjorte retssager hvor mødre fik forældremyndigheden til trods for fædrene havde været 20 gange bedre. Bare fordi mor ikke var et 0.

  Det handler om barnets bedste, men det ender desværre ofte i det stik modsatte, og de gældende regler og love gør det ikke nemmere, men er med til at forværre situationen alt for meget. Børnekonventionen bliver dagligt overtrådt alt for mange gange.

  Tænk dig om næste gang du møder en mor der ikke har del i forældremyndigheden, hun kan være en lige så god mor som dig eller lige så god en mor som du er far til dit barn. Eller hun kan være endnu bedre end dig, nogle mødre få er det men det sker, afgiver frivilligt forældremyndigheden til faderen fordi de kan se at det ville være deres børns bedste, eller for den sags skyld bibeholder den fælles forældremyndighed og lader barnet bo hos faderen. En mor der kan se sine børns behov og hvad der er bedst for dem er verdens bedste mor der ikke kan gøre det bedre.

  Lad ikke samfundets holdning styre jeres måde at handle på når det gælder jeres et og alt, men gør det der er rigtigt for jeres barn. Og gør det stolt med oprejst pande, den dag mennesker lære at tænke sådan vil alle ulighederne forsvinde stille og roligt og vores børn vil få et meget bedre liv.

  Med venlig hilsen
  XXX

 12. Hej XX
  Tak – det var dejligt at dit fulde indlæg kom på – især eftersom min første positive referering var et af de korteste og mest upersonlige indlæg jeg til dato har disket op med.
  Vh. Balder

 13. Hejsa.
  Jeg ville lige høre om hvorfor det næsten altid er moderen der får forældremyndigheden over sit barn/ børn?

 14. Huda – sådan var det i hovedreglen før den nye forældreansvarslov. Med denne var hensigten, som ser ud til at være blevet fulgt, at egnede forældre i langt højere grad skulle deles om forældremyndigheden.

 15. Den nye lov er helt umoden! Hvordan kan man lave en lov der giver den forælder indflydelse, som ikke ønsker at have ret meget samvær med sine børn?

  Samme forælder kan nu også slippe for at betale/beskæftige sig med transporten den ene vej.

  At forældre nu også selv skal løse de konflikter der måtte opstå i “for barnets skyld” tegnet er helt galt. Det betyder blot at den forælder der virkelig tænker i at beskytte barnet kommer til at tabe den slags konflikter.

  Få så de mange jurister i Statsforvaltningen erstattet med nogle socialt kompetente mennesker. Der er nemlig i dag ingen hjælp og støtte at hente til den far der måske er lidt usikker i sin rolle.

  Måske denne lov bare er et symptom på det her med at vi vil have rettigheder, men vil ikke samtidig yde!

 16. Hej…
  mor til 2 fantastiske piger på 10 og 12 år og har desparat brug for hjælp. Jeg mistede forældre retten over dem, forældremyndigheden gik til far, men pigerne har aldrig fungeret rigtig godt der har været mange problemer med skolen og deres adfærd. Jeg har kæmpet og kæmpet med kommune og retsystemet, selvom børnes udtagelser hvor pigerne selv fortæller de ikke vil være hosfar bliver de tvunget. Hvordan kan jeg komme igennem så de kan få øjne op… lige nu er jeg igang med at klage til ankenævnet. hilsen den fortvivlet mor

  1. Kære Susanne.
   Når børn er fyldt 12 år, har de ret til egen advokat som kan føre deres sag. Den ældste af børnene skal kontakte en advokat for hjælp.
   Flg. advokater fører børnesager.
   Gry Rambusch—Hanne Ziebe—Anders Brøndved—Lars Burgaard Sørensen.
   Håber det bedste for jer.

 17. Hej Susanne
  Jeg er på dine vegne ked af at situationen går ud over jeres børn. Dog er det meget svært for mig, at gør mig klog på en konkret sag ude at kende dybden i problematikken og årsagen til at du mistede din del i forældremyndigheden.
  Det kan lyde naivt, at foreslå det, men jeg håber at alle muligheder for at I voksne mennesker sætter jer sammen, og taler om tingene til gavn for jeres børn er blevet udtømt?

  I modsat fald vil jeg foreslå dig at kontakte:

  Foreningen Far til Støtte for Børn og Forældre

  Valby Kulturhus
  Valgårdsvej 4
  2500 Valby

  Den landsdækkende telefonrådgivning
  Onsdag, torsdag og søndag 20:00 – 21:00
  Tlf.: 40 20 96 95
  Web: http://www.foreningenfar.dk/

  Vh. Balder

  1. Jeg er bange for, at det er en dårlig ide at henvise til foreningen Far. Foreningen Far har optrappet ganske mange skilsmissekonflikter, og foreningens holdning til kvinder er ikke særlig ligeværdig. Bl.a. har de bemægtiget sig min eksmands papirer og sendt dem til min arbejdsplads, da han søgte råd hos dem. Ikke særlig smart. Nærmest mafia-agtigt. Der er heldigvis gode, børnevenlige foreninger som Børn og Samvær og Landsforeningen Børn og Forældre. Her kan både fædre og mødre få gratis børnevenlig rådgivning.

 18. Til forældrer med børn der er fyldt 12 år.
  Børn der er fyldt 12 år, har ret til sin egen advokat, der kan føre deres sag.
  Flg. advokater er dygtige på området.
  Hanne Ziebe–Gry Rambusch–Anders Brøndved—Lars Burgaard Sørensen.
  Børnene skal bare ringe til advokaten. Så vil de kunne få hjælp.

  Håber det bedste for jer alle.
  Venlig hilsen
  Grete Kristiansen

Der er lukket for kommentarer.