Regeringens handlingsplan mod menneskehandel er en lettere fiasko

prostitutionodelaeggerliv.jpgI dag deltog jeg som tilhører til Folketingets høring om menneskehandel:

Én ting stod klart for mig efter dagens seance:

– Regeringens handlingsplan mod menneskehandel løbende fra 2007-2010 må betegnes som en lettere fiasko. I handlingsplanen er der fire hovedmål:

1) At styrke efterforskningen, så bagmændene bliver identificeret og straffet.

Politiets redegørelse tyder på, at det ikke i tilstrækkelig grad er lykkedes. Desuden indrømmede Per Larsen at politiet var ”helt blanke” mht. sigtelser mod sexkøbere der havde købt sex hos handlede prostituerede. De kan straffes for det der svarer til voldtægt, men politiet har altså ikke gjort noget for at udnytte denne mulighed.

2) At støtte ofrene ved at styrke de sociale tilbud i Danmark.

Menneskehandlede prostituerede mødes desværre ikke i tilstrækkelig grad som det de er – nemlig ofre, og det gør det svært at nå ind med hjælp, samt at gennemføre hjemsendelser via NGO’ere. Det var tydeligt, at vi har brug for en klarere og mere korrekt definition af menneskehandel, fordi flere kvinder ender med at falde udenfor definitionen fordi de ikke er handlet ”til” Danmark, men sendt til Danmark og derefter udnyttet. Teknisk set er de altså ikke handlede og falder derfor ud i politiets statistikker.

3) At forebygge menneskehandel ved at begrænse efterspørgslen og øge befolkningens viden.

95 % af befolkningen har kendskab til begrebet menneskehandel i et eller flere af dets former, men Ligestillingsafdelingen synes på ingen måde, at have løftet opgaven med at medvirke til at begrænse efterspørgslen – altså købersiden.

4) At forebygge menneskehandel ved at forbedre det internationale samarbejde, herunder forbedre det forebyggende arbejde i afsenderlandene.

Det hørte vi ikke meget om, hvorfor det er nærliggende at konkludere. at der i hvert fald ikke er grobund for at fremhæve det som en succes.

Høringen viste ikke overraskende, at det som altid er umådelig svært at fastholde køberne i debatten om prostitution og menneskehandel – og det er mærkværdigt, al den tid det netop er køberne der muliggør den umenneskelige ydmygelse som prostituerede både globalt og i Danmark dagligt oplever. Og der synes at være klare indikationer på at der bliver handlet flere og flere udenlandske kvinder til landet.