Er reglerne for plakatophængning en joke på Frederiksberg?

Leslie ArentoftFrederiksberg er en del af hovedstaden – og alligevel ikke. I visse tilfælde bliver den kommunale forskellighed til ren idioti. Et tydeligt eksempel er reglerne for plakatopsætning under valgkamp, som er forskellige mellem Københavns og Frederiksbergs kommuner. I København kunne der opsættes plakater relativt tidligt efter udskrivelsen af valget, nemlig fredag d. 26 kl. 16. På Frederiksberg er det først tilladt fra “to søndage fra valgdagen kl. 06.00”. Altså i morgen tidlig søndag d. 4. I SF har vi indkaldt medlemmerne til at møde op kl. 05.30 – før fanden har fået sko på.

Reglerne er tåbelige eftersom der:

  • For det første vil være to datoer og to regelsæt at forholde sig til for partier og kandidater, og en kommunegrænse som ikke alle vil være klar over.
  • For det andet, altid vil være kandidater der hænger plakater op i lygtepælene tidligere.
  • For det tredje, tager det tid fra Vej og Park i Frederiksbergs kommune, da de i løbet af over en uge konstant skal bruge tid på, at hive ulovligt opsatte plakater ned. Man kunne spørge borgmesteren, som havde al mulig lejlighed til at ændre reglerne i Frb. kommune på et magistratsmøde mandag d. 29. oktober, om hvorvidt han ikke mener, at tiden kunne bruges bedre?

Søren ToftDesuden er der naturligvis retfærdighedsaspektet. Vej og Park får således ikke fjernet dem alle i perioden op til den tilladte søndag. Fra mit vindue på Howitzvej har jeg således i løbet af ugen, måtte se på plakater på ‘Den Grønne Sti’ med Venstre-kandidaten Søren Toft (chefkonsulent hos Rambøll Management og før dette, chef for Venstres politisk-økonomiske sekretariat på Christiansborg).

I morges kl. 10 mødtes jeg med SF-aktivister ved Frederiksberg Centret for at dele pjecer ud. Her løb jeg på Venstre-kandidaten Leslie Arentoft, medlem af Københavns Borgerrepræsentation, som sammen med et par kammersjukker var ifærd med at sætte plakater op. Jeg oplyste dem da pænt om, hvordan kommunens regler var, hvorpå de spillede ærligt naive og fortrak. Her til aften afleverede jeg sent et par film nede i Blockbuster. Og gæt hvem der nu prydede hele området ved Frederiksberg Centret – Leslie Arentoft!Leslie Arentoft

Er reglerne bare noget som Venstrefolk er ligeglade med? Jeg ved det ikke – men det lover ikke godt for landet, hvis folk der vil ind i Folketinget og stå for særdeles vigtig lovgivning, end ikke kan overholde noget så simpelt som et plakatophængningsreglement. Og som endda allerede sidder i en folkevalgt forsamling som Borgerrepræsentationen.

Jeg er sikker på at kommunalbestyrelsen vil se logikken i relativt snart at få ændret disse regler, når valget er overstået. De nuværende regler hæmmer valgkampen i at udfolde sig på korrekt vis. Hvorfor dog ikke lave regler der hylder det demokratiske folkestyre med frie valg?

UPDATE Søndag kl. 12. Opsætningen på Frb. blev vel overstået for vores vedkommmende. Tusind tak til aktivisterne. Problemer med alt for tidlig ophængning prægede især Socialdemokraterne, men også Venstre og Kristendemokraterne. Jeg er sikker på at de konservative efter dagens oplevelser vil være villige til at se på en ændring af de hovedløse regler.