At glæde sig som et lille barn – Loreena Mckennitt giver koncert i Falconer Salen

Fra Quinlan Road.comDet kan mærkes i maven, efterhånden som vi nærmer os d. 1. april, og det er ikke en lyst til at udstyre en kammerat med en narrehat, men derimod store koncertforventninger jeg går rundt med.

Den musiske kunstner, som jeg mest dybfølt kan erklære mig som fan af, kommer nemlig til Frederiksberg og giver koncert i Falconer Salen. Der er tale om Loreena Mckennitt. En canadisk sangerinde, pianist, harpenist og harmonikaspiller (ville harmonikaner ikke være et bedre udtryk?) der til dato har bibragt mit liv varmende ro og så megen positiv energi, at selv Frederiksberg Forsyning vil være misundelig. Hendes 8 studieudgivelser har ubetinget snurret mest på min cd-afspiller, og mine små børn må allerede fra fosterstadiet have følt musikkens eventyrlige udtryk. Tja, de har reelt mærket det mere i maven, end jeg nogensinde selv kommer til.

Musikken er hovedsagelig keltisk inspireret, men kan endvidere rubriceres under ‘world’ i sit globale og grænsenedbrydende multikulturelle udtryk, samt under ‘new age’ i sin Enya-agtige, spirituelle drømmeverden. Hendes historiske og litterære arv er markant, og det fremstår som en specialitet at genfortolke traditionelle britiske sange og salmer, samt udforme musiske udlægninger af lyrik fra så markante penneførere som fx Shakespeare, Walter Scott, Tennyson og Yeats.

I disse dage synes jeg derfor at glæde mig som et lille barn – til at blive ført bort til hendes hypnotiske univers, og til at få overophedet følelsesregistreret. Vi kender alle til, hvordan enkelte musiknumre knytter sig direkte til stærke følelsesprægede erindringer, der så ved genhør kaldes frem. Sådan kan jeg opleve Loreena Mckennitts musik, om end den aldrig føles påtrængende. Og det er måske den største balancekunst at kunne fremkalde minder om forelskelse, kærlighed, længsel og sorg, uden at det bliver sentimentalt på den klamt påduttende måde.

Så er det alligevel at jeg stopper op, og spørger mig selv, om jeg virkelig er i stand til at glæde mig som et lille barn? Forventningerne hos et lille barn lever uden forbehold – er uskyldsrene og hæmningsløse. Men efterhånden som årene går, og erfaringen sætter sine spor, mister vi desværre denne evne, og vi tilpasser i stedet vores forventninger til virkeligheden, hvor skuffelse er en alt for hyppig følelse. Så siger vi i stedet, at forventningens glæde er den største. Øv, hvor voksent – hvor tragisk.

Koncertoplevelser er naturligvis subjektive størrelser, hvor vi bekræftes, overraskes eller desværre også kan blive slemt skuffede. Til denne, den vel nok første danske optræden for Loreena Mckennitt, kan jeg slet ikke forliges med den tanke, at hun skulle falde ned fra sin piedestal. Jeg kunne derfor have tænkt mig at skrive koncertens playlist, og sende den til hendes personlige pladeselskabs Quinlan Road’s hjemmeside, hvor jeg selv tidligere bad hende om at lægge vejen forbi Danmark på denne turné. Men det ville trods alt være at snyde på vægten, og med det materiale hun har med sig, kan det ikke blive andet end mindeværdigt.leftimage

Hvis du ikke allerede er velbevandret i hendes musik, er det oplagt at skaffe sig den seneste udgivelse ‘An Ancient Muse’, som samtidig er hendes første studiearbejde i godt 10 år. Men stig ellers blot ombord på, hvad du end kan få fat i af cd’er. De er alle som én, unikke oplevelser.

Slå ørerne ud og sæt følelserne fri – græd som pisket, klap som en dåre og lad dig flyde bort på hendes drømmeskib. Og glæd dig sammen med mig, som – i det mindste – en barnagtig voksen.

(Bragt som leder i Lokalavisen Frederiksberg torsdag d. 29. marts)

0 tanker om “At glæde sig som et lille barn – Loreena Mckennitt giver koncert i Falconer Salen”

 1. Homoseksuel? Nok mere ordet moden, du søger.. Er selv fyr (som nok kan gættes på navnet), og var da KLART også til koncert…
  Fedt at blive mobbet, men de tøser der får kastrups kloaksystem til at flyde over af tårer, er der skægt nok ingen der siger noget til…

  Fedt at læse om dit engagement! Keep it up m8!

 2. og en rettelse: Loreena har været i DK tidligere, optrådte inde på staden for omkring 150-200 mennesker! 🙂

 3. Jeg hadde selv gleden av å reise til København i det ærend å se Loreena spille nå i helgen! Det var en rett og slett fantastisk konsert, selv om jeg hadde forventet at et dansk publikum ville være “løsere” 😉 Hvorfor sang vi ikke bare med på invitasjon under “Marco Polo”?

  Jeg var for øvrig uheldig nok til å bli plassert foran tre stykker på rad 5 der stadig mente det var ytterst nødvendig å snakke høyt seg i mellom. Det lot til at spesielt en av dem syntes at så fort Loreena sluttet å synge, kunne han vende seg til sidemann og forklare om det ene og det andre. Mine venninner og jeg sendte ham godt nok en rekke drepene blikk 😉

  Håper du hadde en like fantastisk opplevelse som oss!

 4. Hej Brian
  Tak for ‘medsøster’kommentaren 😉 og oplysningen om hendes tidligere koncert. Var selv en smule i tvivl – men ved du hvornår 200 mennesker på staden havde denne unikke oplevelse?

 5. Hej Feline
  Også tak for din koncerthilsen.
  Det lader til at du var ligeså begejstret som mig og kæresten. Man imponeres blot endnu mere når hun er i stand til også at fortrylle live. Holdt meget af surprisen med ‘Raglan Road’. Ville bare have ønsket en koncert på 5 timer, så vi kunne have nået flere af de mindre kendte, men store numre.

  Jeg kunne finde på at rejse ud for engang at høre hende igen. For det skal ikke være sidste gang.

  Egentlig syntes jeg at publikummet generelt var rutineret og respektfuldt, men det falder ikke lige for at gå fra nydelse til aktiv medvirken. Det du peger på med andre gæster er altid en ubekendt faktor til den form for koncerter. Personligt irriteredes jeg en smule af kamerablitzer. Det er sjovt, at folk tror at deres blitz kan nå 30 m eller mere frem. Slå den dog i det mindste fra.

 6. Faldt over din side, da jeg søgte efter artikler om Loreena og jeg må indrømme, at mens jeg læste din, iøvrigt fine, artikel tog jeg det nærmest for givet, at forfatteren enten var kvinde eller homoseksuel. (som jeg intet har imod!). Men jeg synes nu kun, at det er fint, når mænd har god kontakt til deres anima (Jungs ord for mandens kvindelige side), så der er ingen “mobning” herfra!

 7. Forståeligt Evald. Det er ikke sidste gang at jeg har hørt hende live. Drømmer om at Roskilde Festival engang bokker hende til at sætte folk i den syvende himmel. Måske ikke som torsdagsåbner, men som søndagsberoliger.

 8. Hej, det glæder mig utrolig meget at Loreena giver koncert i kbh men kan ikke finde billetter til koncerten. hvor kan de købes?

 9. Jeg var selv i Falconer Centret d. 1. 4. 2007 og hørte Loreena McKennitt, det var en pragtfuld oplevelse, som jeg sent vil glemme, har selv meget af hendes vidunderlige musik som man aldrig bliver træt af at lytte til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *