Koloniherre Pind

Datoen 3. juli er i dansk kolonimagtshistorie en særlig dag. Det var nemlig på denne dag i 1848, at generalguvernør Peter von Scholten proklamerede slavernes frihed på de tre danskejede øer i det Caribiske Hav, St. Thomas, St. Jan og St. Croix.

Det skete for over 150 år siden, og man skulle mene, at det var blevet stadfæstet som en central og agtværdig begivenhed i dansk politisk historie. Og dog, for landets udviklingsminister Søren Pind har sat sig for at rulle historien tilbage. Således mener han, at den i medierne omtalte udnyttelse af au pair-piger, er »en af verdens bedste former for u-landshjælp«.

Denne ultraliberalistiske holdning er et udtryk for den mest nedværdigende tilgang til andre mennesker. Den logiske konsekvens må være, at ministeren også mener, at udnyttelsen af udenlandske kvinder i prostitution er den bedste form for bilateral bollebistand?

I mine øjne har Søren Pind diskvalificeret sig selv som ansvarlig for bistandsområdet. Hvis Lars Løkke hentede ham ind som minister for at få medieomtale og revitalisere koloniherrementaliteten, er han lykkedes til fulde. Personligt ville jeg nu have foretrukket en udstationering af Pind, eller måske en langvarig studietur ud i verden for at opdage, at ingen mennesker har godt af at blive udnyttet – fattige eller ej.

Måske jeg må stille mig tilfreds med, at ministeren sender en praktikant eller en anden underordnet på biblioteket efter en bog om Peter von Scholten og dansk kolonihistorie.

(Information d. 2. juli 2010)