Æren døde med Ghazala – om æresdrab

Ghazala Khans familie fik den straf de fortjente for at dræbe en ung pige fyldt af kærlighed. Bag tremmer er det forhåbentlig en ringe trøst, at have levet op til nogle modbydelige æresbegreber. Østre Landsret har dermed taget det første retslige skridt i modarbejdelsen af æresdrabs-begrebets eksistens.

I Dansk Sprognævn overvejer man nu at erstatte ordet ’æresdrab’ med ordet ’familiehenrettelse’. Jeg finder initiativet klogt, og mener i høj grad at dette sprogkulturelle tiltag kan være medvirkende til at pille al ære ud af drab, og erstatte det med skam. Sproget er med til at skabe den virkelighed vi lever i, og den er bedst tjent med ikke at rumme begrebet ’æresdrab’.

(Læserbrev bragt i MetroXpress 11. juli 2006)

0 tanker om “Æren døde med Ghazala – om æresdrab”

 1. Jeg er også altid blevet stødt over at høre ordet ‘æresdrab’ brugt til at beskrive disse helt igennem ulækre og æreskrænkende handlinger.
  Jeg har konsekvent selv selv betegnet det som ‘vanæresdrab’, for jeg mener, at de mennesker, der begår sådan en udåd, for evigt har vanæret dem selv.

  Hilsen
  Kaj Rasmussen

 2. Hej Kaj
  Jeg syntes det er fint når almindelige mennesker i deres daglige sprogbrug forsøger, at påvirke de ord vi bruger, eller ihvertfald medvirker til at sætte tanker igang hos dem der hører dem. Små dråber har også sin ret.
  Vh. Balder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *